Poslanci projednají zvýšení DPH

Praha - Poslanci budou na červencové schůzi schvalovat církevní restituce, proti nimž ostře vystupuje opozice. Navrženo je také zvýšení obou sazeb daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Schůze začne dnes odpoledne a očekává se, že potrvá dva týdny.

Dnes by se měli poslanci věnovat předlohám v úvodním projednávání a ve druhém čtení, kdy je možné předkládat pozměňovací návrhy. K nim patří daňové změny a jiné rozdělení peněz pro obce. V prvním čtení je například vládní novela, podle níž mají dostávat příspěvek na školství jen obce se školou, cílem další je část peněz velkých měst přelít do rozpočtu menších sídel.

Předloha KSČM by chtěla zrušit stropy pro odvody zdravotního pojištění. Poslanci by kromě toho měli projednávat a schvalovat novelu insolvenčního zákona a zákona o ochraně hospodářské soutěže. Zvýšení sazeb DPH na 15 a 21 procent je součástí vládního návrhu stabilizačních opatření, která mají snížit schodky veřejných rozpočtů.

Za opakované přestupky vyhoštění z obce

Pořad předpokládá, že sněmovna dnes projedná i předlohu, která zavádí zákaz pobytu v obci za vybrané opakované přestupky. Vetoval ji prezident Václav Klaus s vyjádřením, že zákon neřeší příčiny kriminality, ale pouze ji přesouvá na jiné místo. Poslanci by ale měli podle informací ČTK odročit rozhodnutí o novele přestupkového zákona na září. Stejně by prý měli postupovat v případě novely zákona na ochranu zvířat proti týrání, kterou vrátil Senát.

Pravděpodobně ve středu nebo ve čtvrtek by poslanci měli rozhodovat o případném vydání místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09) k trestnímu stíhání kvůli nákupu vojenských dopravních letadel CASA. Schvalování zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi začalo v závěrečném kole už na červnové schůzi, opozici se ale podařilo hlasování oddálit. Dlouhé projevy opozičních poslanců a návrhy na odročení jednání se čekají i nyní.

Z Prahy do Kataru vysoko nad zemí

Sněmovna má schvalovat i některé mezinárodní smlouvy. Je mezi nimi dohoda s Katarem o letecké dopravě. Letecký provoz mezi oběma zeměmi zatím nezajišťuje žádná firma, podle vlády projevují zájem o pravidelný letecký provoz aerolinky Qatar Airways.