Soud poslal Kušnierze za braní úplatků na 7,5 roku do vězení

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud uznal bývalého ředitele dotačního úřadu Severozápad Petra Kušnierze vinným z přijímání úplatků. Podle soudu chtěl po žadatelích o dotace minimálně 1,7 milionu korun jako úplatek, podle rozsudku pak také 255 tisíc fyzicky převzal. Soudkyně krajského soudu Kamila Elsnicová přečetla výši trestu pro Kušnierze 7,5 roku ve věznici s ostrahou, rovněž mu soud uložil peněžitý trest 750 tisíc korun. Vinnými uznal i zbylých šest obžalovaných, tři komplicové dostali pětileté vězení, tři žadatelé podmíněné tresty. Vynesené tresty dokonce přitvrzují oproti požadavkům státního zástupce. Na místě se proti rozsudku odvolali advokáti Kušnierze a dalších dvou obžalovaných, ostatní si nechali lhůtu na rozhodnutí.

Kušnierz s úplatky operoval už jako Gandalovičův náměstek

Soud se případu věnoval od loňského prosince a v podstatě dal za pravdu obžalobě. Podle té chtěl Kušnierz prostřednictvím tří kamarádů po žadatelích provize z přidělených dotací. Soudkyně Elsnicová při čtení rozsudku konstatovala, že žádali minimálně o 1,7 milionu korun a velkou část z toho skutečně převzali; Kušnierz sám fyzicky převzal 255 tisíc korun. Zároveň zmínila, že Kušnierz si úplatky nechal slibovat už v době, kdy dělal náměstka ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS).

Kušnierz dnes k soudu nedorazil, omluvil se. U předchozích jednání ale opakoval, že je nevinný a že kamarádi zřejmě zneužili jeho jméno. „Obhajoba obžalovaných byla jednoznačně vyvrácena,“ prohlásila soudkyně Elsnicová s tím, že obviněné usvědčily nejen odposlechy, ale také výpisy z bankovních kont a výpovědi svědků.

Petr Kušnierz (záznam z policejních odposlechů)

„Musíme dělat prachy, za ty se žije.“

Kušnierz si v průběhu jednání stěžoval na její údajnou podjatost, protože její bratr je známý ústecký aktivista bojující proti korupci a zvůli úřadů. Od minulého týdne je bývalý ředitel kvůli vyšetřování další dotační kauzy opět ve vazbě, kterou vykonává v Litoměřicích. Jedná se o případ šestnáctimilionové dotace pro mostecký hotel Cascade. Ve vazbě už strávil od loňského prvního zatčení přes 11 měsíců.

Soudkyně Kamila Elsnicová:

„Úřad sídlí v domě, jehož majitelem je ústecký kmotr Patrik Oulický (vlivný člen severočeské ODS, pozn. red.). Blíže prameni už by snad být ani nemohl… Navíc jmenování Kušnierze bylo dopředu domluvené a zřejmě to nebyla první podobná praktika… Je nezbytné, aby si ti, kteří jsou vystaveni pokušení, uvědomili, že za své činy budou pykat.“

Další tři obžalování - Václav Poláček, Roman Švec a Ukrajinec Vladislav Hleba - dostali pětileté nepodmíněné tresty a třísettisícové pokuty. Tři žadatelé o dotace dostali podmíněné tresty od jednoho do dvou let za to, že za prosazení svých projektů úředníky podpláceli.

Policie prošetřovala tři projekty - rodinný hotel pod Třebouňským kopcem na Karlovarsku s dotací asi 12 milionů korun, chomutovský Penzion Villa Mannesman s nepřidělenou dotací 15 milionů Kč a rekonstrukci fotbalového hřiště v Jirkově-Ervěnicích. Deset procent je u evropských dotací obvyklá provize, říkali podle obžaloby žadatelům.

Autor prvního z projektů, bývalý duatlonový reprezentant Martin Mikeš, časem se skupinou přestal spolupracovat a vše nahlásil policii; nakonec dostal roční podmínku a jako jediný vyvázl bez peněžitého trestu, soud mu ale navíc přičetl ještě půl roku za porušený zákaz řízení.

Ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka:

„Ukazuje se, nejen na této kauze, ale i na řadě dalších poslední doby, že pokud policie a státní zastupitelství mají volné ruce, nebojí se jít do všech souvislostí jednotlivých kauz a nezastavují se ani před politicky exponovanými osobami. Myslím, že to je ochutnávka věcí příštích.“

Podle kritiků rozdělování dotací je podobných projektů mnohem víc. „Já hovořím stále o systémovém selhání, které bylo řízeno vysokými osobami ve vedení kraje a podnikateli, kteří se pohybují na hraně zákona,“ uvedl bývalý zaměstnanec Dotačního úřadu Ústí nad Labem Leo Steiner. Nové důkazy o pochybném zacházení s evropskými penězi by se přitom mohly objevit záhy; podle posledních informací se rozhodla promluvit další obviněná, dřívější Kušnierzova Irena Kotlanová.

Vydáno pod