Kubice: Je nejspíš neslučitelné, aby Kalousek i Lessy zůstali ve funkcích

Praha - Ministr vnitra Jan Kubice (nestraník) tvrdí, že vždy naprosto trval na nezávislém vyšetřování. „Policie má naprostou volnost při vyšetřování trestních kauz,“ řekl pro Českou televizi s tím, že on jako ministr vnitra se nemůže vyjádřit k případnému ovlivňování vyšetřování kauzy CASA. S policejním prezidentem Petrem Lessym Kubice komunikuje normálně, nicméně na otázku, zda mohou ve svých funkcích zůstat jak ministr financí, tak i policejní prezident Kubice odpověděl, že „to je asi neslučitelné“.

Ministr Kalousek (TOP 09) totiž vidí zásadní rozpor v prohlášeních policejního prezidenta, který se v neděli postavil za policii a ostře se ohradil proti výrokům, které na její konto přicházejí od koaličních politiků. Podle Kalouska ale Lessy tvrdí každý den něco jiného. Ministr financí mu měl volat kvůli průběhu vyšetřování kauzy nákupu letounů CASA. Do policejní práce se ale opřel i na jednání bezpečnostního výboru. Právě Kalouskovy telefonáty tam popisoval i Petr Lessy.

Vyšetřovatel kauzy CASA Jiří Mazánek se podle Kubiceho choval naprosto standardně, když záznam o telefonním hovoru zařadil do spisu a poskytl jejstátnímu zástupci. Nicméně ministr se pozastavuje nad tím, jak se obsah spisu dostal do médií. „Úřední záznam, který byl mezi dvěma osobami, vyšetřovatel a státní zástupce – měl být v nějakém režimu, minimálně v režimu vyhrazeno, tak je zvláštní, že se to objevilo v tisku,“ řekl v rozhovoru pro ČT.

Kubice nemá možnost osobně kontrolovat vyšetřování

Ministr Kubice upozornil, že nikdo nezná vyšetřovací záznam vyšetřovatele a není k dispozici ani vyjádření vyšetřovatele Mazánka. Státní zastupitelství zatím nekonstatovalo, zda je vyšetřování jakkoli ovlivňováno, řekl Kubice s tím, že stanovisko policejního prezidenta je podle jeho názoru v hrubém rozporu s tím, co mu Lessy zaslal v pátek odpoledne. Kubice není s osobou Lessyho ve funkci policejního prezidenta úplně spokojen. Jejich spory se v minulosti týkaly zejména organizační koncepce. Kubice Lessyho dokonce loni koncem listopadu vyzval k rezignaci. 

Ministr vnitra má podle Kubiceho, pokud jde o průběh vyšetřování, možnost obrátit se pouze na GIBS, či státní zastupitelství. „Na policejního prezidenta jsem se už obrátil a řekl mi, že nic, že žádné ovlivňování v té kauze není,“ dodal Kubice. 

„On na bezpečnostním výboru mluvil něco o vyhrožování a zastrašování a později říkal, že telefonát vyhodnotil tak, že ho nikdo nezastrašoval a že jsem se nesnažil ovlivňovat vyšetřování,“ upozornil na rozpory v prohlášeních policejního prezidenta Miroslav Kalousek.

Předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Jeroným Tejc se staví za Lessyho. Podle něj je evidentní, že policejní prezident měl pravdu. „Naneštěstí pro pana Kalouska je z tohoto jednání výboru pořizován nejen zvukový záznam, ale také přepis. Každý se bude moci v nejbližších dnech podívat, kdo má pravdu,“ komentoval situaci Tejc.

Připomínky k průběhu jednotlivých ostře sledovaných vyšetřování a údajný nátlak politiků - to je otevřená rána policie, kterou se v posledních dnech snaží zacelovat její představitelé. Olej do ohně přilévá zejména Miroslav Kalousek, podle něhož jsou v žádosti o vydání Vlasty Parkanové chyby, či dokonce lži a posudek vůbec nebyl potřeba: „Umím na tu větu ukázat a říct, toto je lež, a umím dokázat, že to je lež,“ komentoval žádost Kalousek minulý týden v Událostech, komentářích.

Do práce policie se opřel i při jednání o jejím vydávání. „Je to řádný bod parlamentní diskuse a já si vyhrazuji právo mluvit svobodně, aniž by mě kdokoli okřikoval,“ tvrdí Kalousek. Předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Jeroným Tejc k tomu dodává, že to neznamená, že za své výroky nemůže nést politickou odpovědnost.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na jednání sněmovny:

„Rovní a křiví, poctiví a nepoctiví, stateční a zbabělí, těch je zhruba stejný poměr mezi politiky, mezi policisty, mezi duchovními, mezi novináři, mezi státními zástupci i mezi občanskými aktivisty, protože bez ohledu na to, co děláme, jsme stejný živočišný druh. Jediné, čemu nerozumím, je, že bez ohledu na tyto rozdílné rozlišovací povahové znaky nás bůh miluje všechny stejně. A tomu fakt nerozumím. Ale je to asi tím, že on na rozdíl od nás je dokonalý.“ 

Policejní prezident Petr Lessy na bezpečnostním výboru:

Policejní prezident Petr Lessy v pátek na konci jednání bezpečnostního výboru zdůraznil, že výroky o manipulaci v kauze nákupu armádních letadel CASA policii poškodily. „Dílo bylo dokonáno, momentálně policie bude sčítat škody,“ poznamenal. U policie podle něj zůstanou jen ti odolní, ale i ti, když nyní vidí, co se okolo kauzy děje, budou „velmi velmi opatrní“ při vyšetřování ministrů nebo zákonodárců.

Za policejního prezidenta se postavila Unie bezpečnostních složek, která na jeho podporu sepisuje petici. Podepsaly ji už stovky policistů. Údajnému nátlaku na policii se bude Poslanecká sněmovna věnovat znovu ve středu. To Nečasovu vládu čeká už čtvrté hlasování o nedůvěře - kvůli tomu, že premiér odmítá Miroslava Kalouska odvolat.