Zeman: Srovnání adeptů mám dávno za sebou, na Bradáčové trvám

Praha – Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve večerních Událostech, komentářích ČT znovu podotkl, že na obsazení Lenky Bradáčové na post vrchního státního zástupce v Praze trvá, protože je pro něj nejlepší kandidátkou. Zatím poslední návrh ministra spravedlnosti Pavla Blažka na vypsání výběrového řízení vnímá jako možný nápad k diskuzi, za současného stavu s tím ale nemůže souhlasit. Zbytečné jsou podle něho i možné úvahy o tom, že by si vypracoval interní výběrové řízení a posléze ministru navrhl konkrétní jméno. „Takový seznam osob už jsem si dříve vytvořil a doktorka Bradáčová je mým nejvhodnějším kandidátem. Bylo by to zbytečné,“ řekl Zeman.

Podle zákona jmenuje státního zástupce ministr spravedlnosti na návrh nejvyššího státního zástupce. Blažkově alternativě v podobě vytvoření výběrového řízení se proto podivoval nejen Zeman, ale i řada právních expertů. Podle dodatečného vysvětlení ministerstva ale není třeba nic dramatizovat, výběrové řízení by prý bylo jednou z možností, jak sledovaný případ ohledně nového šéfa pražských žalobců co nejvíce odpolitizovat.

U Zemana však záměr Blažka naráží na vlastní povinnosti dané funkcí. „Netřeba za tím vidět něco osobního, bavili jsme se velmi věcně, nicméně jak ministr spravedlnosti, tak i já máme určitou odpovědnost danou zákonem, kterým se musíme řídit. Mám za to, že jsem navrhl nejlepší možnou kandidátku. Nemám důvod svůj záměr měnit,“ zmínil nejvyšší státní zástupce. O realizaci ministrova plánu by prý bylo možné uvažovat až s novým zákonem o státním zastupitelství, kde jsou výběrová řízení na vedoucí státní zástupce legislativně zpracovány.

Pavel Zeman, nejvyšší státní zástupce:

"Já mám právo navrhovat a ministr má právo jmenovat, či nejmenovat. Předpokládám, že ani já, ani on se nebudeme chtít o toto právo připravit. Jediné výběrové řízení, které jsem schopen do budoucna vidět, je to, že bych já si utvořil sám pro sebe jakýsi přehled vhodných kandidátů, nicméně tento přehled už mám vytvořený a doktorka Bradáčová je nejvhodnější."

Podle zákona se ministr při rozhodování o státních zástupcích musí spolehnout na návrh jejich šéfa, navržené jméno ale může odmítnout. I pro tento případ má Zeman prý řešení, které nechtěl blíže komentovat. „Mám v hlavě připravený určitý postup,“ řekl. Server aktuálně.cz přitom před časem uvedl, že Zeman by jako alternativu za Bradáčovou mohl nabídnout náměstka Stanislava Mečla, který byl dočasně do čela pražského zastupitelství dosazen ministrem Jiřím Pospíšilem. Dalším Zemanovým adeptem by podle webu mohl být ústecký státní zástupce Adam Bašný.

Místo pražského vrchního žalobce se uvolnilo poté, co bývalý ministr Jiří Pospíšil a následně i soud kvůli závažným chybám v důležitých kauzách odvolal Vlastimila Rampulu. Rampula spolu se svým náměstkem Liborem Grygárkem potom rezignovali i na funkce státních zástupců.

Zeman navrhl jmenovat Bradáčovou pražskou vrchní státní zástupkyní již v červnu. Tehdejší ministr Jiří Pospíšil (ODS) byl podle svých slov připraven žalobkyni jmenovat. Než to stačil udělat, odvolal ho prezident na návrh premiéra Petra Nečase (ODS) z funkce. Spekulovalo se, že právě chystané jmenování Bradáčové bylo důvodem Pospíšilova konce na ministerstvu. Předseda vlády to odmítl s tím, že o tom nevěděl.

Události, komentáře k jednání o novém šéfovi VSZ (zdroj: ČT24)