Preventivní lék proti HIV není nejlepší řešení, varují odborníci

Praha - Preventivní podávání léku proti viru HIV Truvada , který je povolen v USA, odborníci v České republice příliš nepodporují. Obávají se, že lék ztratí účinnost pro ty, kteří ho opravdu potřebují. Navíc podle nich lék nechrání stoprocentně a má vedlejší účinky. Dodává také zdánlivý pocit bezpečí, který by mohl vést lidi k promiskuitě a většímu šíření nemoci.

„Přestože Truvada má malé vedlejší účinky, stále nějaké má,“ upozornil biochemik Jan Konvalinka. Preventivní a dlouhodobé používání léku tak podle něj může být nebezpečné, když se vezme v úvahu fakt, že je možné potenciálního pacienta chránit i jiným způsobem.           

Konvalinka zároveň varuje před nebezpečím vzniku rezistence. „To se děje v případě, že pacient virus má. My hovoříme o preventivním užití léku, čili ten člověk je zdravý,“ dodal. Lék by měl podle současných výzkumů být účinný na osmdesát až devadesát procent.  „Povolení tohoto léku pro preventivní účely je velký úspěch farmakologický i vědecký (…) nevěřím ale, že se rozšíří masově, protože má tyto vedlejší účinky,“ podotkl.  

Lék Truvada
Zdroj: ČT24

Hlavním problémem je proto rizikové chování, které může existence preventivního léku přivodit. „Lidé budou mít pocit, že se jim nemůže nic stát a budou se chovat způsobem, který povede buď k tomu, že stejně ten virus dostanou, nebo dostanou jiný virus jako hepatitidu C, který je také smrtelný,“ obává se Konvalinka. Jedna z možností, kdy má lék své oprávněné využití, je podle Konvalinky v případě, pokud jeden z partnerů již nakažený je. 

V USA začala konference o AIDS 

Lék Truvada schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) již minulý týden. Mluví se o něm jako o průlomu v boji proti viru HIV, a dokonce zaznívají hlasy, že je na dohled konec epidemie AIDS. Jde totiž o první lék, který funguje jako prevence. Roky testů prokázaly, že výrazně snižuje riziko nákazy při pohlavním styku. 

Právě v americkém Washingtonu za účasti 25 tisíc lidí začala konference o AIDS. Mezi hlavní témata šestidenního setkání patří financování boje s touto nemocí a pokroky při výzkumu. „Washington by měl představovat důležitý okamžik. Okamžik, ve kterém už nebudeme myslet jenom na to, jak navždy zorganizovat svět s HIV, ale také na to, že můžeme zařídit, aby byla v budoucnosti infekce zastavena,“ uvedl ředitel Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS Michel Sidibé při zahájení konference.

Léková rezistence - problém v chudých částech Afriky

Podle BBC nicméně odborníci upozorňují na další problém související s léčbou AIDS. Zejména v subsaharské Africe se totiž zvyšuje výskyt viru HIV, který je odolný proti dostupným lékům. „Léková rezistence je důsledkem toho, že lidé neužívají správně své léky,“ podotýká doktor Ravindra Gupta. Podle něj by těmto lidem mohla pomoci základní opatření jako lepší přístup k potravinám a pitné vodě a také monitoring pacientů, který by měl být co možná nejefektivnější. 

Rozhovor s Janem Konvalinkou ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)