Palas napsal dopis Sobotkovi: „Možná neseš část viny za Ratha“

Praha – Senátor a moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas napsal dopis předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi, ve kterém mu vyčítá, že možná nese část viny za osud Davida Ratha. Píše to deník Právo. Podle Palase totiž Sobotka krátce po svém zvolení předsedou sociálních demokratů vystoupil na setkání s hejtmany a vyzval je, aby se z hlediska svých funkcí podíleli na financování strany. Sobotka to ale odmítá, podle něj se Palas mstí za to, že v podzimních volbách nebude obhajovat funkci hejtmana.

„Na jednom z prvních setkání hejtmanů s novým předsedou zaznělo z jeho úst, že je stranická kasa prázdná, že máme výkonnou moc a že je právě potřeba pomoct stranu financovat,“ uvedl ve Studiu ČT24 Jaroslav Palas. Policie v souvislosti s kauzou Davida Ratha prošetřuje i možnost, zda část peněz z úplatků nešla na financování ČSSD. Podle policie měl bývalý hejtman dostat na úplatcích 16 milionů korun.

Petr Nečas (ODS), premiér: „Je to velmi závažná informace. I v tomto světle lze vnímat nedávné teatrální hlasování o nedůvěře vládě. ČSSD se jen snažila odvést pozornost od vlastních vnitřních problémů.“

Vedení sociální demokracie ale už dříve skryté financování odmítalo a dnes zveřejnili hejtmani další prohlášení, podle kterého je financování strany v souladu s pravidly a zákony ČR. „Se vší vážností a zcela jednoznačně prohlašujeme, že pokud se kdy vedla na setkáních hejtmanů s vedením ČSSD debata o financování předvolební kampaně, tak vždy šlo o debatu o financování, které probíhá v souladu se všemi pravidly a zákony ČR,“ napsali v prohlášení hejtmani.  

Palas v dopise Sobotku obviňuje ze sebevražedné neschopnosti v souvislosti s odchody některých politiků do jiných stran, vedení ČSSD prý navíc neumí adekvátně reagovat na kroky vlády. „Nemám důvěru v tvé schopnosti a nemohu se ubránit obavám o další osud strany, kterou reprezentuješ a za jejíž vývoj neseš rozhodující díl odpovědnosti,“ napsal podle Práva Palas Sobotkovi. 

Bohuslav Sobotka (ČSSD): „Žádné výzvy, které uvádí Jaroslav Palas, jsem hejtmanům neadresoval, skutečně to není ani potřeba. Navíc jako předseda strany se nezabývám hospodařením sociální demokracie.“

Mezi oběma muži to skřípe už delší dobu, Sobotka se do moravskoslezského hejtmana opakovaně pouštěl kvůli stavbě penzionu na Bruntálsku a jeho údajně nejasnému financování. Podle předsedy ČSSD napsal Palas dopis kvůli tomu, že neunesl, že už nebude obhajovat post hejtmana. „Je potřeba si uvědomit, že hejtman Palas čas od času volí tuto poměrně neobvyklou formu komunikace,“ řekl dnes novinářům Sobotka.

Vyjádření Bohuslava Sobotky a Jaroslava Palase (zdroj: ČT24)
Vydáno pod