Srpen přitáhne tropy a bouřky, slunce s vodou se budou střídat i dál

Praha - Srpen začne tropickými teplotami a bouřkami, nadále se budou střídat slunečné dny s deštivými. Maximální denní teploty pak mohou šplhat nad 25 stupňů Celsia. Koncem prázdnin se ochladí. Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by měl být srpen teplotně i srážkově průměrný.

V prvních dnech nového měsíce se oteplí až na 32 stupňů. „Očekáváme, že se místy vyskytnou přeháňky a bouřky. V bouřkách se ojediněle vyskytnou přívalové srážky kolem 50 milimetrů, kroupy a nárazy větru,“ hlásí ale meteorologové na pátek a sobotu. Oblačné nebe s občasnými přeháňkami nejspíš vydrží až do příštího týdne, kdy se mírně ochladí na 21 až 27 stupňů. V noci bude kolem 15 stupňů.

Meteorolog ČT Jan Šrámek:

„Bouřky během víkendu budou na studené frontě, za ní bude následovat ochlazení, ovšem nijak dramatické. Z 32 stupňů by teploty měly klesnout od 21 do 27 stupňů. Teploty pak znovu stoupnou zhruba na 29 stupňů a čeká nás spíše slunečnější období. To by mělo začít na konci příštího týdne a trvat zhruba do 15. srpna.“

Nestálé bude počasí i v období od 11. do 20. srpna. „Začátkem období by mělo převládat slunečné počasí jen s ojedinělými přeháňkami nebo bouřkami. Během dekády ubývání slunečných dní a přibývání oblačných dní se srážkami převážně bouřkového charakteru,“ tvrdí předpověď. Přes den bude nejvýše 26 stupňů, zpočátku při malé oblačnosti až 29. Po západu slunce pak klesne rtuť na 15 až devět stupňů.

Meteorolog ČT Jan Šrámek ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Střídání slunečného a deštivého počasí bude pokračovat i na konci prázdnin. Posledních deset srpnových dní se už také ochladí na 17 až 23 stupňů, jen při jasném počasí může být až 26 stupňů.