Česko má třetí nejlepší neziskový sektor z postkomunistického bloku

Praha - V hodnocení rozvoje občanského sektoru si Česká republika v rámci postkomunistického bloku udržuje v posledních letech stabilní místo na prvních příčkách. Vyplynulo to z nového průzkumu Americké agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID). Loni stejně jako předloni skončila ČR na třetím místě z necelé třicítky zemí střední a východní Evropy a asijských postsovětských republik. Česko s indexem 2,7, který má od roku 2005, loni předběhly jen první Estonsko (index 2,0) a druhé Polsko (index 2,2). Nejhůř bylo hodnoceno Bělorusko s indexem 5,9, a skončilo tak ve skupině zemí, kde se nezisková společnost nevyvíjí.

V posledních šesti letech je na tom český neziskový sektor o něco hůře než před vstupem do EU. V současnosti ho trápí hlavně zastaralý systém financování a jako všude jinde i dopady krize neboli menší přítok peněz, uvedl průzkum, a dopady vládních reforem a škrtů. Česku chybí také jednotný registr neziskových organizací.

Podle Marka Šedivého z organizace Neziskovky.cz největším úspěchem bude, až USAID Českou republiku z tohoto průzkumu vyřadí úplně. To bude znamenat, že se vyrovná západním zemím, kde je neziskový sektor tradiční a rozvinutý, dodal.

Marek Šedivý, ředitel Neziskovky.cz

„Je zajímavé, že počet dárců se zvyšuje, ale snižují se průměrné darované částky.“

Komentář Marka Šedivého (zdroj: ČT24)

„Výzkum asi odráží skutečnost. Dá se říci, že nejhůře dopadla oblast financování, a to právě v té oblasti sociálních služeb na nás v letošním roce dopadá nejvíce,“ míní Oldřich Haičman, ředitel Charity ČR, organizace s třímiliardovým obratem, která je s necelými 7 000 pracovníky největším zaměstnavatelem v neziskovém sektoru v zemi. „Je problém i s nesystémovostí přidělování financí. Stále ve službách a neziskovkách obecně panuje zastaralý systém dotací, které jsou pouze na jeden rok,“ dodal.

Zákony jsou pro neziskové organizace přívětivější

Naopak se v tuzemsku zlepšilo právní prostředí pro neziskové organizace, přijata byla třeba novela o veřejných sbírkách, chystá se úprava zákona umožňující změnu právní formy občanského sdružení na obecně prospěšnou společnost.

V porovnání s rokem 2010 podle Rady vlády pro nestátní neziskové organizace loni klesly v Česku granty a dotace ze státního rozpočtu pro nestátní neziskové organizace o 15 procent, kraje je krátily o devět procent. Poklesl i počet dárcovských SMS o 827 665 na 1 429 025. I když se u Čechů snížila ochota pomáhat neziskovému sektoru, objevili se noví mecenáši a dárcovské firmy.

Americká agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID) poskytuje ekonomickou a humanitární pomoc po celém světě již téměř 50 let. Neziskovky.cz je obecně prospěšná společnost existující od roku 1993 a jejím posláním je rozvíjet neziskový sektor v České republice.