Elektronické volby v ČR - reálná možnost, nebo sci-fi?

Praha - Možnost volit přes počítač se odsouvá. Vláda couvá od svého plánu vyzkoušet si elektronické volby už letos na podzim a naostro je pak spustit se sněmovními volbami v roce 2014. Ministerstvo vnitra, které má přípravu voleb přes počítač na starost, zpoždění vysvětluje finanční náročností a špatnou zkušeností z okolních zemí.

„Bude možnost poštovního hlasování, bude rozpracována možnost elektronických voleb,“ sliboval v lednu 2011 tehdejší ministr vnitra Radek John (VV). Změnu pro krajské i senátní volby měl přinést nový volební zákoník. Skutečnost ale plánům neodpovídá: volební kodex ještě neprošel ani vládou a zkouška elektronického hlasování se odsouvá nejdřív k roku 2015.

„Museli jsme zhodnotit všechna pro i proti na základě i zkušeností z ostatních států, kde od elektronických voleb víceméně ustupují, a také potřebujeme najít dostatečné prostředky, aby projekt mohl být realizován,“ vysvětlil mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Opozice vládní váhání se zavedením elektronických voleb překvapivě podporuje – i když hlavně s odkazem na blamáž se spouštěním registrů vozidel. „Já se jejich dalších elektronických projektů prostě bojím, tak budu rád, když si je spíš odpustí,“ přiznává například místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Také počítačový expert Daniel Dočekal upozorňuje na dosud nevyřešená rizika a tvrdí, že ideální způsob elektronického hlasování je v Česku spíš v rovině science fiction. „Kdyby každý občan byl po narození vybaven nesmazatelným, neheknutelným a nezničitelným čipem,“ uvedl podmínku, za níž by všechno mohlo fungovat, jak by mělo. „V současné době je velmi obtížné hlasujícího občana identifikovat, postarat se o to, aby nehlasoval víckrát, aby za něj nehlasoval někdo jiný, aby svůj hlas neprodal,“ dodává, že k ideálu má systém opravdu daleko.

Úspěšně přes počítač volí zatím jenom v Estonsku, další dvě severské země tuhle cestu zkouší. Hned několik evropských zemí - Německo, Francie či Itálie - se ale po špatných zkušenostech rozhodlo vrátit k tradičním hlasovacím lístkům. Jestli i v Česku někdy nahradí nebo doplní klasické volební urny taky počítač či chytrý telefon, vláda teprve rozhodne. Podklady od ministerstva vnitra dostane do měsíce.