Policejní služebny zanikají, nejsou na ně peníze

Praha - Zavírání policejních služeben nebo jejich omezení jen na určité dny bude podle některých krajských ředitelů logickým důsledkem chybějících peněz v policejních rozpočtech. Teď takto zanikla třeba policejní služebna ve Strání na Zlínsku. Přitom právě ve Zlínském kraji je situace s policisty v přepočtu na obyvatele nejhorší z celé republiky.

Slavnostní otevírání policejní služebny ve Strání střídá její zavírání. To, že tu služebna byla, připomínají jen vyrudlá místa na zdi a policejní znak na dveřích. Služebna ve Strání fungovala na den přesně tři čtvrtě roku. Policisté tady sice byli jen osm hodin dvakrát do týdne, kriminalita ve vesnici ale klesla. S příhraniční kriminalitou se tu přitom místní setkávají často. Největší problém mají s krádežemi a taky s řidiči, které pokouší dlouhá rovinka.

Právě Zlínský kraj je na tom nejhůř z celé země. Zatímco průměrně připadá na jednoho policistu 240 obyvatel, na Zlínsku je to jednou tolik - 481. Podobně je na tom i Vysočina – tady jeden policista chrání 431 lidí.

Policejní ředitelé po celé republice tvrdí, že o špatné situaci vědí, ale nemají peníze na její řešení. „Oproti loňskému roku došlo k poklesu o miliardu a 300 milionů korun. Na příští rok je navržená stejná výše mzdových prostředků jako v letošním roce,“ říká mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. „Rozumíme tomu, že se občané v dané lokalitě mohou bát, nicméně naše dojezdové schopnosti jsou stále dobré i v té ekonomické situaci,“ dodává mluvčí policejního prezidia Štěpánka Zatloukalová.

O oddělení přijde i Uherský Ostroh. Vystřídá ho jen stanice s polovičním počtem policistů. Sloužit budou navíc jen přes den. I tady proto místní doufají, že se rozhodnutí ještě změní.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)