Doktor se diví: Vláda chce zvýšit daně, ale církve nezdaní

České Budějovice – Alternativou za zvyšování daně z přidané hodnoty o jedno procento by mohlo být zdanění prodeje majetku, které získají v restitucích české církve. V ČT24 to řekl někdejší poslanec občanské demokracie Michal Doktor. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) podle něj nechce připustit změny v daňovém balíčku jen proto, aby ukázal sílu své strany před blížícími se volbami.

„Vůbec nerozumím tomu, proč si vláda troufá navrhovat zdanit občany a nechce zdanit církve za případný prodej majetku, který jim má být vrácen,“ uvedl dnes nezařazený poslanec a někdejší letitý člen občanské demokracie Michal Doktor.

Stávající podoba zákona o restitucích počítá s tím, že pokud budou chtít církve od státu nabytý majetek prodat, bude první prodej po restituci osvobozen od daně z příjmu. Ministerstvo kultury tento návrh už dříve obhajovalo tím, že podobnou úlevu dostali v minulosti všichni restituenti.

Hlavní problém podle něj představuje neústupnost, se kterou se koaliční partner ke zvyšování DPH staví. „Když pan ministr financí zapomene na to, že střeží balíček, svůj návrh, jako dogma a nechce připustit jednání o případných změnách jenom kvůli předvolebnímu obrazu TOP 09, aby nebyl vnímán tak, jako že couvá, jistě tu prostor bude,“ dodává Doktor.

Doktor: Tluchoř bojuje o jiné věci, než je výše daní

Spor o zvyšování DPH otevřela minulý týden skupina poslanců za ODS v čele s Petrem Tluchořem, která argumentuje tím, že zvyšování daní je v přímém rozporu s ideovými principy občanské demokracie.

Michal Doktor, který stranu loni v listopadu opustil mj. kvůli jejímu ústupu od programových priorit, ovšem tuto argumentaci tzv. rebelů označuje za úhybný manévr, a to zejména proto, že v předchozím projednávání sporného zákona proti zvyšování daní nevystoupili. „Je velmi zvláštní, pokud člověk nalezne v předvečer hlasování o nějaké důležité věci motiv, proč se postavit tak silně proti,„ uvedl Doktor. “Pokud (Tluchoř) řekne, že mu stačí ústupek vlády, že zvýšení daní bude stačit na jeden rok, tak bojuje o úplně jiné věci, než je výše daní v ČR."

Rozhovor s Michalem Doktorem (zdroj: ČT24)

Volební lídři volají o ukončení rebelie

Jednou ze spekulovaných možností, proč kritika daňového zákona vzešla z řad části ODS, je údajná snaha „Tluchořova křídla“ oslabit stranu před krajskými volbami a destabilizovat tak pozici premiéra a předsedy partaje Petra Nečase před následným stranickým kongresem.

Deset krajských volebních lídrů ODS proto vyzvalo šestici poslanců k ukončení rebelie. Ohrožují tím prý úspěch ODS ve volbách. I lídři naznačili, že pro revoltující poslance byla otázka daní pouze zástupným důvodem, a postavili se za premiéra a předsedu ODS Petra Nečase.

Podle Kuby chybí ODS vize

S mírnou kritikou ovšem vystoupil i Nečasův muž a nová superstar občanské demokracie Martin Kuba, podle nějž ODS nesmí voličům nabízet jen škrty a zdražování.

„Neměli bychom rezignovat na své dlouhodobé cíle, jestli má HDP vzrůst o 0,1 nebo 0,2 procenta. To je hloupá debata,“ citovala Kubu Mladá fronta Dnes. „ODS má ve vládě nést svoje věci a neomezovat se na debaty o vybalancování rozpočtu. Měli bychom prosazovat něco navíc, koncepční a strukturální změny, které určí, jak bude země vypadat za pět deset let.“