Nečas: Podpora dalajlamismu škodí českému exportu

Praha - Zamezení módním politickým projevům je podle premiéra Petra Nečase jednou z cest, jak podpořit český export. Nečas to řekl na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně ve vztahu k ruské skupině Pussy Riot odsouzené za protiputinovský happening. Slovy premiéra šlo o vrchol nevkusu, nikoli symbol svobody a demokracie. Druhý takový projev je podle ministerského předsedy moderní politická vlna dalajlamismu.

„Umělé a falešné adorování takových záležitostí jako je ruská skupina Pussy Riot, něco, co je vrcholem nevkusu a v žádném případě to není něco, co symbolizuje svobodu a demokracii. Přesto se část politiků nechá unést touto módní vlnou, povzbuzenou především novináři. Má to potom konkrétní dopad v konkrétních exportních teritoriích,“ kritizoval Nečas podporu, kterou mnozí politici projevili ruským hudebnicím.

Premiér negativně hodnotil i podporu dalajlamy, kterou také označil za módní politickou vlnu. Podpora dalajlamy přitom podle Nečase může ohrozit české vztahy s Čínou, která je strategickým exportním partnerem. „To v žádném případě není úvaha o tom, že máme vyměnit naši proexportní politiku za politiku podpory lidských práv. Podpora lidských práv nadále musí zůstat klíčovou komponentou naší zahraniční politiky, ale není žádný důvod podívat se tváří v tvář skutečnosti, která je, a sice to, že vzývání tohoto politického směru není podporou svobody a demokracie - při všech sympatiích ke kulturní autonomii Tibeťanů - ale je to vzývání režimu, vlády, který by pravděpodobně neměl demokratický charakter, který by měl polofeudální teokratický charakter se silnými autoritativními prvky. A pokud se naprosto nevhodně toto podporuje, tak samozřejmě potom může být teoreticky zpochybněna česká politika, která razí politiku jedné Číny - a tu my razíme,“ varoval premiér před poškozením vztahů s oficiálním čínským režimem.

Nečas se ke kontroverzním tématům vyjádřil u příležitosti sněmu svazu průmyslu a dopravy v Brně, na kterém představitelé českého průmyslu mimo jiné upozornili, že je třeba zlepšit systém technického školství; rezervy jsou podle jejich názoru i v infrastruktuře nebo ve fungování státní správy. Naopak podpora českého průmyslu je podle jeho představitelů dobrá a firmy se postupně zotavují z krize.

Projev premiéra Petra Nečase (zdroj: ČT24)
Vydáno pod