Filip: Nejsme tak hloupí, abychom opakovali staré chyby

Praha – Komunisté se budou schopni připravit na předčasné volby do dvou měsíců. V Interview ČT24 to řekl předseda strany Vojtěch Filip. Podle Filipa je evidentní, že vláda není schopna dát dohromady potřebný počet hlasů pro své navrhované zákony. Znamená to podle něj, že může uvést Českou republiku do chaosu. Sám dále podotýká, že je třeba, aby komunisté hodnotili minulost realisticky. „Abychom to, co bylo dobré, převzali, to, co bylo špatné, odmítli, a to, co bylo úplně špatné, dokonce i potrestali.“

V případě pádu vlády jsou komunisté připravení na nové volby. „V tomto ohledu je naše organizační struktura dostatečně pružná a pevná,“ konstatuje Filip. Dodal také, že dva měsíce jsou adekvátní doba, aby se strana na předčasné volby mohla připravit. „Byli bychom velmi nezodpovědní, kdybychom tu situaci nevnímali a nepřipravovali se na to, že můžou nastat volby dříve než v roce 2014. Je otázka, v jakém termínu budou. Jsme schopni se na ně ve své organizační struktuře do 60 dnů připravit,“ dodal. 

„Sami musíme usilovat o to, abychom hodnotili pravdivě minulost, nemalovali ji jenom načerno, nemalovali ji jenom narůžovo, ale abychom ji viděli v celém rozměru. A také to, co bylo dobré, převzali, to, co bylo špatné, odmítli, a to, co bylo úplně špatné, dokonce i potrestali (…) My opravdu nejsme tak hloupí, abychom opakovali staré chyby.“

Případný koaliční partner, jakým by programově mohla být sociální demokracie, se ale stále pevně drží usnesení bohumínského sjezdu a odmítá spolupráci s KSČM na vyšší úrovni. „Nebudu radit sociální demokracii, co má dělat. Ona je suverénní strana, a jestli chtějí dodržet bohumínské usnesení, je to jejich věcí. Oni budou muset shánět partnera na vládnutí a je otázkou, jestli uzavřou koalici programovou nebo koalici např. velkou,“ podotkl.

Veřejnost nezná výši daní na příští rok, kritizuje vládu Filip

Rebelové Občanské demokratické strany se zatím s premiérem nedohodli. Pravděpodobnost, že padne vláda, je tak stále vysoká. „Je evidentní, že vláda není schopna dát dohromady potřebný počet hlasů pro své navrhované zákony a znamená to, že může uvést Českou republiku do chaosu,“ zdůraznil předseda KSČM Vojtěch Filip. Znervózňuje ho především fakt, že vláda dosud nepředložila české veřejnosti jasný harmonogram toho, jaké budou v příštím roce daně.

Vedení KSČM
Zdroj: ČT24

„Mám takové zlé tušení, že ministru financí ani vládě jako celku nejde o to, že by tady bylo rozpočtové provizorium. V rozpočtovém provizoriu budou jednat o tom, že jedna dvanáctina provozních prostředků bude uvolněna a nebudou uvolněny prostředky na investice. A na tom budou trpět obecní, městské i krajské samosprávy,“ domnívá se. Právě zde tak podle něj Kalousek vidí úsporu, která by vyrovnala rozpočet státu na úkor samospráv.

Nemáme důvod sdružovat se se stranami zapletenými v korupci

Komunisté se podle Filipa nechtějí sdružovat s politickou stranou, která je zapletena v korupčních aférách. Nemají k tomu prý žádný důvod. „KSČM je připravena dodržet své slovo a levicový program, který jsme nabídli, který vyvádí zemi z krize, také realizovat,“ dodal. Zásadním problémem sociálnědemokratických politiků je podle něj fakt, že jim jde o funkce mnohem více než o program. „KSČM usiluje více o program, proto nelpíme na některých funkcích,“ doplnil.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)