Pomahač si odnese cenu za úspěchy v transplantační medicíně

Praha – Český plastický chirurg Bohdan Pomahač působící v USA obdrží výroční cenu za rozvoj transplantační medicíny. Tu mu chce udělit Česká transplantační nadace za to, že jako první na světě provedl úspěšnou transplantaci obličeje. Ocenění za rozvoj medicíny v tomto oboru mu předají na zítřejším sympoziu na pražském Strahově. Pomahač si cení zájmu o svoji práci a zdůraznil, že toto uznání je pro něj obrovská pocta.

„Rozhodli jsme se udělit mu výroční cenu, protože udělal mimořádný výkon a provedl první transplantaci celého obličeje v USA,“ vysvětlil předseda správní rady nadace Štefan Vítko. Zároveň zdůraznil, že Bohdan Pomahač jako první člověk na světě provedl několik úspěšných transplantací obličeje, které byly do té doby považovány za operaci nemožnou.

Pacientům se po operaci daří skvěle

Pomahač dosud provedl se svým týmem v bostonské nemocnici Brigham and Women's hospital čtyři transplantace obličejů a transplantaci obou horních končetin v úrovni předloktí. „Všichni pacienti jsou déle než rok od operace, ten úplně první 3,5 roku. Všem se daří skvěle, naprosto předčili očekávání, která jsme měli, zejména z hlediska návratu funkce, tak i toho, že mají prakticky minimální nebo žádné komplikace,“ uvedl Pomahač. Patrné je u všech vylepšení funkce, citlivosti i pohyblivosti obličeje.

Bohdan Pomahač v IKEMu
Zdroj: ČT24

Obzvlášť velkou radost má z muže, kterému transplantoval obličej jako prvnímu před více než třemi lety. „Je na tom fantasticky, setkává se zase s dcerou, chodí na koncerty, do kasina, žije úplně normálně,“ dodal chirurg. Transplantace obličeje je podle Vítka z hlediska technického naprosté mistrovství. „S tím v porovnání třeba ledviny jsou jednoduché, tady jsou to desítky nervů,“ podotkl.

Bohdan Pomahač

  • Narodil se v roce 1971 v Ostravě
  • Studoval Lékařskou fakultu Palackého univerzity v Olomouci
  • Už během studia byl na stáži v Bostonu a Massachusetts
  • Po skončení studia se do Spojených sátů vrátil a nastoupil do nemocnice Brigham and Women's hospital
  • O transplantaci obličeje se začal zajímat v roce 2004
  • Po několika částečných transplantacích obličeje provedl 22. 3. 2011 první celkovou transplantaci obličeje ve Spojených státech

Celkově bylo na světě transplantováno přes 20 obličejů a asi 60 rukou. Úspěch těchto operací značí také fakt, že všichni pacienti dostávají jen minimum léků na potlačení imunity, které mají velmi málo nežádoucích účinků. „Takže obecně máme velmi příjemný pocit z toho, jak se našim pacientům daří, a doufáme, že tato pozitivní zkušenost přispěje k tomu, že budeme schopni naše techniky rozvíjet dále a nabídnout více pacientům v budoucnu, kteří to budou potřebovat,“ shrnul.

Veřejnost se často obává, že při transplantaci dojde k přenosu podoby dárce na operovaného. To Pomahač popírá. Každý pacient má specifický tvar lebky, což ovlivní i tvar měkkých tkání. Rodinám dárce nehrozí, že by poznaly svého zemřelého příbuzného. Pacienti si na novou tvář velmi rychle zvykli. Úrazem ztratili podobu a nyní mají hlavně touhu vypadat lidsky. „Jsou až úzkostliví, aby o to (novou tvář) nepřišli, berou léky a starají se o sebe,“ řekl Pomahač.

Pomahače takto ocenila Česká transplantační nadace. Ta od roku 1998 vyznamenává české i zahraniční vědce, kteří posunuli transplantační medicínu zase o kus dál. Z českých kapacit tuto cenu dostali V. Kočandrle a V. Bartoš, kteří u nás provedli první úspěšné transplantace ledviny nebo slinivky břišní.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)