Zaorálek: Pan ministr Heger vůbec nehájí zájmy občanů

Praha - „Hlavní pohroma je, že pan ministr vůbec nehájí zájmy občanů v tom, jak spravuje veřejné peníze,“ prohlásil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek v návaznosti na úhradovou vyhlášku pro rok 2013. Ta počítá s tím, že lékaři a další zdravotníci už příští rok nedostanou přidáno. Neporostou ani úhrady za zdravotní péči. Zdravotní pojišťovny by za ni měly vydat maximálně tolik, kolik vyberou na pojistném.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dnes po jednání vlády představil úhradovou vyhlášku pro rok 2013. Prakticky okamžitě se na jeho hlavu snesla kritika lékařských odborů. „Není to nic překvapivého, pan ministr podvedl lékaře a zdravotní sestry letos, takže se nedalo očekávat, že by snad slovo držel příští rok… Pan ministr svěřený resort neřídí a nehájí zájmy pacientů a zdravotníků,“ konstatoval předseda lékařské komory Milan Kubek. 

Prakticky stejně reagoval i místopředseda opoziční ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle něj to, co se děje na ministerstvu zdravotnictví, je podobné jako dění na ministerstvu práce a sociálních věcí. „Ministerstvo zdravotnictví a celý systém ještě funguje, takže je tu možnost něco ještě spáchat (škrtat a privatizovat),“ prohlásil Zaorálek.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD

„Naznačuje to něco jako prohlášení ministra Hegera, že připravuje úhradovou vyhlášku. No to je pěkné, že ji připravuje, ale jak to, že o tom nikdo nic neví. To je obrovský rozpočet na úrovni 250 miliard korun. To by se mělo dít s pomocí odborníků, nemocnic a veřejnosti. To jsou přece veřejné peníze.“

Hlavní pohroma podle místopředsedy ČSSD je, že ministr Heger vůbec nehájí zájmy občanů v tom, jak spravuje veřejné peníze. „Ministr prosazuje vyrovnané hospodaření v rozpočtu, kde dnes chybí 6–7 milard korun. To ale bude zřejmě znamenat omezení lékařské péče a to by lidi určitě mělo zajímat,“ kritizuje Hegera Zaorálek. Jeho úpravy v prostředcích jsou prý jen plošné škrty. „Děje se to jednostranným diktátem vůči nemocnicím, zdravotníkům a veřejnosti,“ dodal Zaorálek.

ČSSD k jednání vlády a platům lékařů (zdroj: ČT24)