Šeich: Diskuze o jedno procento DPH je marginální

Praha - Poslanec David Šeich (ODS) věří, že premiér Petr Nečas na kongresu ODS svou funkci předsedy obhájí. „Zatím to vypadá, že je Petr Nečas zaprvé jediným kandidátem a zadruhé, že je také kandidátem většiny krajů,“ uvedl Šeich, který věří, že se silným mandátem z kongresu bude Nečas mít i lepší pozici při vyjednávání o rozpočtu.

Podle Šeicha se diskuze vlády zastavila na některých bodech, které by samy o sobě tolik významné nebyly, obě strany se ale „zasekly“ a nejsou schopné diskutovat. „Myslím, že jsme si to zavařili sami takovou marginální diskusí o jedno procento daní,“ uvedl Šeich a dodal, že by si obě strany měly uvědomit, že drží v šachu celou českou ekonomiku kvůli jedinému procentnímu bodu.

Podle Šeicha má vláda ještě šanci na přežití, třeba díky silnější pozici premiéra po kongresu ODS. Rebelové prý zatím řekli jen to, že poslední kompromis jim nestačí, v budoucnu mohou ještě názor změnit. Poslanci by si podle Šeicha měli uvědomit, že zatímco různé verze úsporného balíčku se liší o šest až šestnáct miliard, o které vzrostou daně, v případě vlády levice by daně mohly být až o 150 miliard vyšší.

Sám Šeich by přitom také řešil některé problémy jinak, než jak v současnosti navrhuje vláda, vládní návrh ale chápe jako kompromis všech vládních stran. Prostor pro získání prostředků vidí poslanec například v lepším výběru daní a omezení daňových úniků, což ukázala i metanolová kauza, po níž dokázala policie odhalit mnoho daňových úniků mezi nepoctivými prodejci lihu. A podobné mezery ve výběru daní jsou i v případě cigaret nebo pohonných hmot. Prostor pro úspory je podle Šeicha i ve státní administrativě.

Důležité je podle poslance situaci vyřešit co nejdříve, ideálně v týdnu po kongresu. „Jeden týden už nás nespasí,“ řekl poslanec, delší odklad by ale podle něj uškodil hlavně živnostníkům a podnikatelům, kteří se potřebují připravit na další rok.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

„V době krize musíte podporovat růst a růst tvoří ti úspěšní,“ vysvětlil Šeich, proč jednoznačně nesouhlasí s progresivním zdaněním a dodal, že úspěšný člověk nemusí být vždy podvodník, jak je to někdy vnímáno v České republice. Naopak, tím úspěšným zdaněným může být třeba malý nebo střední podnikatel, který zaměstnává několik desítek dalších lidí.