Přílepek o sKartě: Je to jinak, říká poslankyně Kohoutová

Praha - Přílepek o sKartě vložený do novely o sociálně-právní ochraně dětí opravuje podle poslankyně ODS Lenky Kohoutové jen „nedoraz“, který vypadl při loňském schvalování zákonů zavádějících sociální reformu. „Proti jeho přijetí nic nemáme,“ říká Kohoutová. Vadí nám však, že poslanec TOP 09 Václav Cempírek, který přílepek do zákona prosadil, nás o své iniciativě neinformoval, dodává Kohoutová.

Podle Kohoutové není pravda, že dnes odhlasovaný přílepek zavádí výplatu podpory v nezaměstnanosti skrz sKartu. Tato podpora se prostřednictvím sKarty může vyplácet již od doby, kdy byly sKarty schváleny.

Tři rány přes záda a hybaj

„Dnešní přílepek pouze napravuje opomenutí, které by nezaměstnaným zbytečně komplikovalo život,“ tvrdí Kohoutová. Kvůli nedostatku v zákonu by lidé bez práce mohli dostávat podporu v nezaměstnanosti na sKarty, případnou kompenzaci za nemoc ale už nikoliv. „To je nekoncepční a přijemcům podpory by to působilo zbytečné komplikace“, uvedla Kohoutová

Nemocenská vs. podpora v nezaměstnanosti

Nezaměstnaní mají za určitých podmínek nárok na výplatu nemocenských dávek: doba nemoci se jim pak nepočítá do tzv. podpůrčí doby, tedy lhůty, po kterou se poskytuje podpora v nezaměstnanosti.

ODS zároveň sKarty dlouhodobě kritizuje. Poslankyně Kohoutová v poslaneckém výboru pro sociální politiku navrhla, aby se celý projekt zatím odložil s tím, že je třeba ještě promyslet, zda a v jaké podobě je použitelný. Výbor její návrh přijal. „Neříkám, že se nemají dělat změny a stát nemá šetřit,“ sdělila Kohoutová. „Ale nemůžeme na to jít stylem, tři rány přes záda a hybaj.“

Premiér Petr Nečas již dříve konstatoval, že vláda bude možná muset některé kroky bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) revidovat. Vyjasnit chtěl především systém sKaret. „Měl jsem na mysli zajistit skutečnou dobrovolnost používání sKarty,“ uvedl Nečas.

Tyto výhrady je třeba podle Kohoutové třeba řešit koncepčně, a proto ODS proti dnes schválenému přílepku nic nenamítá. Poslance ovšem překvapilo, že poslanec TOP 09 Cempírek svou iniciativu s nikým nekonzultoval. „Je to divné,“ řekla Kohoutová doslova. Pokud by Cempírek včas na svou iniciativu upozornil členy sociálního výboru, mohli její smysl vysvětlit a  nemuselo podle ní dojít k dezinterpretaci, jaká se následně objevila v médiích.

Klam, utajování a protiústavní přílepky

Někteří příznivci nového zákona o sociálně-právní ochraně dětí zároveň ostře odsuzují systém sKaret i způsob, jakým byla dnešní úprava schválena. „Přílepek o sKartách je dalším plastickým důkazem způsobu, jakým jsou prosazovány asociální reformy Nečasovy vlády. Děje se tak klamem, utajováním informací a využíváním protiústavních přílepků,“ uvedl Pavel Čižinský z Iniciativy pro kritiku reforem a na podporu alternativ (ProAlt).

Nové sKarty měly zamezit zneužívání sociálních dávek. S jejich pomocí mohou jejich vlastníci vybírat z bankomatu, převádět na svůj účet peníze a mohou s nimi i platit. Systém provozuje Česká spořitelna. Doma má sKartu víc než 60 tisíc lidí, dalších 50 tisíc čeká na předání. Projekt dlouhodobě kritizuje opozice, odbory i rada postižených. Jedním z hlavních argumentů kritiků je to, že je karta povinná, a to i pro příjemce dávek jako mateřské či podpory v nezaměstnanosti. Jde tak podle nich o zasahování do soukromí lidí. ODS však popírá, že sKarta by měla být povinná. Výhrady vůči kartě měl i ombudsman.

Vydáno pod