Zeman dotahuje Fischera, další kandidáti mají odstup

Praha - Největší šanci na úspěch v prvním kole přímé volby prezidenta mají stále bývalí premiéři Jan Fischer a Miloš Zeman. Odstup mezi nimi se ale podle říjnového průzkumu agentury Median zmenšil. Pro Fischera by hlasovalo 32,5 procenta lidí, o tři procenta méně než v září. Zeman naopak tři procenta získal, volilo by jej 24,5 procenta dotázaných. Další kandidáti v průzkumu skončili se značným odstupem za nimi. Dotazování proběhlo od 2. října do 1. listopadu a zúčastnilo se ho 1 034 lidí.

Posílení podpory Miloše Zemana lze podle Medianu přičíst oznámení KSČM, že nenominuje svého kandidáta Vladimíra Remka. Naopak pokles hlasů pro Fischera může souviset s nárůstem podpory konkurenčních nestranických kandidátů, například Táni Fischerové nebo Vladimíra Franze. „Lze očekávat, že v dalším průzkumu vývoj podpory výrazněji ovlivní zúžení pole prezidentských kandidátů a potvrzení kandidatury Tomia Okamury,“ uvedla agentura.

Třetí je nyní ministr zahraničí a šéf vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg, který získal podporu 7,5 procenta respondentů. Těsně za ním skončil kandidát ČSSD Jiří Dienstbier (7 %), kandidátovi občanských demokratů Přemyslu Sobotkovi vyjádřilo podporu 5,5 % lidí.   

K volbám se chystá 69,5 procenta oprávněných voličů. Z toho 40,5 procenta se k volbám chystá určitě a 29 procent spíše. Volit určitě nechce 22,5 procenta oprávněných voličů. 

Důležitým ukazatelem pro druhé kolo volby, do kterého postupují dva nejúspěšnější kandidáti z kola prvního, je rovněž jejich přijatelnost pro voliče. Také zde je vývoj podobný jako v případě prvního kola. Fischer stále vede, ale pohoršil si o 2,5 procenta, přijatelný je pro 50,5 procenta lidí. Druhý Zeman si zhruba o pět procent polepšil na 38,5 procenta. Třetím nejpřijatelnějším kandidátem je ekonom a někdejší ministr Vladimír Dlouhý, pro kterého se vyslovilo 14 procent lidí. V prvním kole by měl přitom podporu jen necelých pěti procent voličů.