Vondra: Armády NATO musí v budoucnu spolupracovat více

Praha – Členové NATO nesmí rezignovat na vlastní obranu ani v době finančních škrtů – země by prý měly prohloubit spolupráci v rámci aliance, jen tak neztratí vojenské schopnosti. Na jednání Parlamentního shromáždění NATO v Praze to uvedl ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Aliance v roce 2014 ukončí své angažmá v Afghánistánu, po tomto datu čeká ministr větší spolupráci armád, poučených z působení v misi ISAF, na domovském území aliance.

Vondra ve svém vystoupení zdůraznil, že NATO musí zůstat silné, aby mohlo plnit svou základní roli, tedy poskytovat kolektivní obranu členům. „Někdo může mluvit o potřebě znovu definovat účel NATO. Tady bych byl konzervativní a varoval před podobnými pokusy,“ prohlásil Vondra. Redefinování smyslu aliance byl podle něj úkol pro 90. léta a minulou dekádu a podařil se. „NATO už se úspěšně transformovalo a jeho základní úkol se nezměnil,“ zdůraznil ministr. 

Aby se členské země mohly zapojit do kolektivní obrany, musí být schopné individuální obrany a ani v době rozsáhlých škrtů obranných výdajů na bezpečnost nerezignovat. Finanční krize západních zemí podle Vondry nezmizí přes noc a každý odpovědný politik si to musí uvědomovat. Řešením je prý odpovědné utrácení a mezinárodní spolupráce. Vondra v této souvislosti připomněl, že v Česku se za posledních pět let obranné výdaje snížily o více než 20 procent. „Nevzdali jsme se armády, která může bránit zemi a zároveň splnit své závazky,“ zdůraznil ministr.   

Ilustrační foto
Zdroj: Getty Images/John Moore

Podle Vondry bude mít mezinárodní spolupráce v rámci NATO smysl jedině, pokud se některé země pouze „nepovezou zdarma“ či nepodkopou alianční jednotu. „Musíme se zaměřit na oblasti, kde lze dosáhnout zlepšení schopností, a ne pouze šetřit,“ podotkl ministr. Připomněl české zaměření na obranu proti zbraním hromadného ničení, vrtulníky a vznikající výcvikové středisko pilotů a logistiku.   

Angažmá v misi ISAF v Afghánistánu země NATO naučilo, jak pracovat v nepřátelském prostředí společně s partnery. „To byl klíčový motor za transformací aliance,“ řekl Vondra. Po odchodu z této země v roce 2014 se podle něj bude moci aliance znovu podívat na svůj koncept interoperability a zkušenosti zapojit do výcviku a obnovy vojsk. Přesto jsou zkušenosti z afgánského boje s teroristy jen částí toho, co musí armády NATO umět.