Dohnal byl v kauze luxusních bytů už potřetí osvobozen

Praha - Bývalý šéf Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal si už potřetí vyslechl osvobozující rozsudek. Obvodní soud pro Prahu 7 ho zatím nepravomocně zprostil viny v kauze využívání luxusních bytů placených státem. Soudkyně Iva Fialová rozhodla stejně již potřetí, její dva minulé verdikty ale pokaždé zrušil pražský městský soud. Státní zástupce se i tentokrát odvolal. Dohnalovi hrozí kvůli údajné škodě ve výši minimálně 1,1 milionu korun až pětileté vězení.

„Nikdo z odpovědných osob neupozornil na to, že by se jednalo o nadstandardní výši nájmu. Také nelze obžalovanému klást za vinu, že jedinému NKÚ nebyla obstarána nemovitost do jeho či státního vlastnictví, jak je tomu například u Ústavního soudu, vlády a dalších. Otázka bydlení musela být řešena nájmem, což je pochopitelně vždy nákladnější,“ uvedla soudkyně. Dohnalovo bydlení bylo podle ní ve srovnání s podobnými úředníky nejlevnější a k tomu si sám na byt přispíval.

Šéf úřadu má od státu podle zákona nárok na přiměřené bydlení. Dohnal si ale podle státního zástupce vybral po svém jmenování v roce 2005 pětipokojový byt v Americké ulici v Praze 2, v roce 2007 ho pak vyměnil za dva byty v Chrudimské ulici v Praze 3. NKÚ za tyto nemovitosti platil skoro 76 tisíc korun měsíčně. Podle žalobce nájemné převyšovalo přiměřenou částku, a prezident NKÚ tak nehospodárně využíval státní peníze.

Náklady na Dohnalovo bydlení
Zdroj: ČT24

Dohnal od počátku obvinění odmítá. Už dříve poukázal napříkad na Kramářovu vilu, kterou má k dispozici premiér. Náklady na její provoz podle Dohnala dosahují více než 100 000 měsíčně, předseda vlády přitom ve vile nebydlí. Podobné je to podle něj i s náklady na bydlení dalších ústavních činitelů.

Dohnal z čela NKÚ odešel poté, co dostal podmíněný trest za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. Protože byl pravomocně odsouzen, musel ve funkci skončit.