Heger čeká lepší komunikaci se správní radou VZP

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) očekává od nových členů správní rady VZP kritičtější pohled na problémy této největší pojišťovny a také větší snahu je řešit. Vláda dnes odvolala sedm členů rady za stát a deset jich jmenovala, z nich tři už ve správní radě byli. Šéf správní rady Marek Šnajdr (ODS) zůstal, protože jeho jmenovala sněmovna, stejně tak Petr Tluchoř. Personální obměnou se Hegerův vliv ve správní radě posílil. Správní rada má třicet členů, dvacet jmenuje sněmovna.

„Myslím si, že teď nastane nová doba a správní rada začne nějak jednat,“ řekl ministr. Správní radě v předchozím složení vytýkal, že s ním nedostatečně komunikuje. Na totéž ale poukazovala i správní rada, která opakovaně zvala ministra na svá jednání, jenže nepřišel. 

Heger by třeba chtěl, aby pojišťovny zveřejňovaly své smluvní vztahy, aby se smlouvy, a tedy využívání peněz zdravotního pojištění, daly veřejně zkontrolovat. „VZP se do toho nechce, takže ostatní pojišťovny to také nedělají, a my to budeme muset dát do zákona,“ řekl. Za největší problém považuje Heger to, že VZP hospodaří se ztrátou, letos zřejmě dosáhne tří miliard korun.

O Noskovi se mluví jako o možném řediteli VZP

Dosud měl Heger ve správní radě VZP náměstka Petra Noska a šéfa kabinetu Jana Růžičku, po odvolání by měl být Nosek ve správní radě znovu a nově i první náměstek Marek Ženíšek a náměstek Ferdinand Polák. 

Změna ve správní radě zřejmě znamená, že se přiblížil pád ředitele VZP Pavla Horáka. Nahradit by ho mohl právě náměstek Nosek. Noska totiž ministr odvolává ze správních rad tří zaměstnaneckých pojišťoven, což podle expertů může znamenat, že mu otevírá prostor pro novou pozici. V letech 2007 až 2010 už byl ředitelem středočeské krajské pobočky VZP.

Kdo sedí ve správní radě VZP?

Mezi novými členy rady jsou například náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček, ředitelka odboru na ministerstvu zdravotnictví, exsenátorka Helena Rögnerová či bývalý hejtman Plzeňského kraje a člen odborné komise ODS pro zdravotnictví Petr Zimmermann. Posílení vlivu ve správní radě umožní Hegerovi lépe prosazovat své záměry, ať už jde o řešení vztahů se společností IZIP, zdravotně-pojistné plány VZP či její smluvní politiku a změny v síti nemocnic.

Nově jmenovaní členové správní rady VZP

  • Petr Nosek (ministerstvo zdravotnictví)
  • Zdeněk Kadlec (ministerstvo práce a sociálních věcí)
  • Jarmila Fuchsová (ministerstvo financí)
  • Petr Zimmermann (poradce předsedy vlády)
  • Ferdinand Polák (ministerstvo zdravotnictví)
  • Marek Ženíšek (ministerstvo zdravotnictví)
  • Helena Rögnerová (ministerstvo zdravotnictví)
  • David Havlíček (NERV)
  • Josef Slovák (poradce předsedy vlády)
  • Zdeněk Zajíček (ministerstvo financí)
Pavel Horák a Petr Nosek
Zdroj: ČT24

Pozici státu chce Heger posílit také jmenováním svého prvního náměstka Ženíška do správní rady Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra či Heleny Rögnerové do správní rady Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví.

Šnajdr a Tluchoř zůstávají, musela by je odvolat sněmovna

Naopak bývalí poslanci Marek Šnajdr a Petr Tluchoř ve správní radě zůstávají, jmenovala je totiž sněmovna, která by je také musela odvolat, pokud by měli správní radu opustit, případně mohou odejít sami. Podle informací Aktuálně.cz je prý připraven scénář, podle něhož by Marek Šnajdr měl 26. listopadu, kdy se bude konat řádná správní rada, odejít sám. Pokud ne, bude odvolán. Aktuálně dále poznamenává, že přestože je Šnajdr dlouhodobě označován za silného zákulisního hráče v českém zdravotnictví, nyní si zřejmě svou pevnou pozicí není jistý ani on sám. V čele správní rady ho údajně nahradí jeden z dvojice Marek Ženíšek - Jiří Skalický.

Šnajdr se dnes dohodl s ministrem Hegerem, že do doby, než se administrativně vyřeší jeho odchod z ministerstva zdravotnictví, zůstane na dovolené.

Kauza IZIP v pozadí

Tluchoř i Šnajdr byli již dříve spojováni s kauzou elektronické zdravotní knížky IZIP. V době, kdy se oba jako poslanci za koaliční ODS postavili proti daňovému balíčku spojenému s důvěrou vládě, se dokonce spekulovalo, že jejich motivací bylo trestní oznámení ministra zdravotnictví Hegera týkající se právě kauzy IZIP. „Ministr Heger svým pondělním trestním oznámením znovu vrátil do hry kauzu IZIP, kterou už takzvaná středočeská zdravotnická lobby v ODS, do níž bývá zařazován kromě Marka Šnajdra a Petra Tluchoře i bývalý ministr zdravotnictví a Tluchořův tchán Luděk Rubáš a europoslanec ODS Milan Cabrnoch, považovala za utlumenou. Svými hlasy proti zvýšení DPH si Tluchoř a Šnajdr vytvářejí prostor pro tlak na premiéra, aby ministra Hegera zastavil,“ komentoval před hlasováním o důvěře zdroj z koalice, který si nepřál být jmenován.

Rebelové, kteří ve správní radě zůstali

Marek Šnajdr (37)
Šnajdr se dlouhodobě pohybuje v oblasti zdravotnictví, v září 2006 se stal prvním náměstkem tehdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Funkci opustil v květnu 2010, kdy se stal poslancem. Je členem sněmovního rozpočtového výboru a místopředsedou výboru pro zdravotnictví. Od září 2006 předsedá správní radě VZP.

Petr Tluchoř (44)
Tluchoř v letech 2004–2006 působil ve Výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, v období let 2005–2007 předsedal dozorčí radě nemocnice v Kolíně. Členem správní rady VZP je od roku 2007.

Kdo jmenuje a odvolává členy dozorčí a správní rady?

Správní rada VZP má deset členů jmenovaných vládou a dvacet volených sněmovnou (z nich deset zástupců pojištěnců a deset zástupců zaměstnavatelů, které navrhuje organizace zaměstnavatelů). Dozorčí rada pak má tři členy jmenované vládou (po jednom z nich jmenuje a odvolává ministerstvo financí, ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo zdravotnictví) a deset volených sněmovnou. V současnosti je mandát omezen maximálně na dva čtyřleté cykly. Mezi členy těchto rad jsou často současní i bývalí zákonodárci.