Přemysl Sobotka by vládu s komunisty nejmenoval

Praha - O senátoru a kandidátovi ODS na prezidenta Přemyslu Sobotkovi jeho spolupracovníci říkají, že žije snad jen na sušenkách a cigaretách. I tak prý mimo jiné tenisovému nadšenci jeho tempo závidějí. Svůj den začíná Sobotka kávou a cigaretami v senátorském bytě, k snídani pak v kanceláři dostane pět miňonek. Řadě lidí ve svém okolí říká zrcadla, která reflektují jeho slova i jednání. „Jedno z dominantních je manželka, která říká: 'tak tudy cestička fakt nevede',“ tvrdí Sobotka s úsměvem.

V mottu - Přísahal jsem, že budu pomáhat, ne škodit, jsou podle Sobotkových slov přísahy dvě. První se týká jeho promoce, kdy vyslovil předsevzetí vůči pacientům. Druhá byla přísaha na Ústavu, když po vyhraných volbách lidem přísahal, že jim bude pomáhat.

Proč byste měl být prezidentem zrovna vy?

„Protože mám za sebou osobní i politickou historii. Navíc se jmenuju Přemysl a Přemyslovci patří přeci na Hrad.“ (úsměv)

Přemysl Sobotka
Zdroj: ČT24

Co by bylo to hlavní, čím byste se jako prezident zabýval?

„V této chvíli, v rozbouřené náladě, která je v České republice, a nemyslím jen politickou scénu, ale i občany, bych se snažil zklidnit tuto situaci. To má prezident ve své pravomoci, může zvedat různá témata, otvírat diskuse, ať už jde o otázku ekonomickou, nebo sociální. To myslím, že je hlavní úkol.“

V reportáži jsme viděli, že se budete muset přemístit do jiného senátorského bytu v Praze, vy jste se ale nikdy naplno do metropole nepřemístil. Jak často byste v případě, že byste se stal prezidentem, byl v Liberci, kde žijete téměř od narození?

„Byl bych v Liberci co nejčastěji a hlavně bych jezdil do Harrachova, protože to je moje oáza klidu, kde dobíjím baterky. Věřte, že bych se i v roli prezidenta do Harrachova dostal, i do Liberce.“ 

Vy a pan Schwarzenberg jste jediní, kdo z kandidátů neprošel jakýmsi testem obliby potenciálních voličů - tedy podpisovým kláním. Zvlášť když se nyní spekuluje o tom, že ti, kteří mají nominace od voličů, mají všichni nějaký problém s podpisy, nepřipadá vám to vůči nim nefér? Znamená to, že jste si na to netroufl? Třeba pan senátor Dienstbier to udělal, ačkoli nemusel.

„To nebyla žádná obava. Já myslím, že nejvyšší zákon této země je Ústava a ta dává dvě možnosti. Buď je to nominace poslanci a senátory, nebo 50 tisíc podpisů. U nás jsme prošli primárkami, kde jsem měl svého soupeře a dostal jsem plnou podporu ať už od poslanců, nebo senátorů klubu ODS. Takže ctíme-li Ústavu, pak ctíme také to, že tato nominace je plnohodnotná, a nebylo potřeba se věnovat sbírání podpisů. Ukazuje se, že sbírání podpisů má mnoho chyb a může se objevit velký problém.“

Tenista Přemysl Sobotka
Zdroj: ČT24

Ano, ale jsou lidé, kteří na kandidaturu jinak než prostřednictvím podpisů dosáhnout nemohou. Ptal jsem se právě, zda vám to nepřipadá nefér vůči nim?

Proč by mně to připadalo nefér, když Ústava platí a zná tyto dvě možnosti. Celé prázdniny a září a říjen jsem se pohyboval mezi lidmi, takže vím, jaká je nálada mezi lidmi i jaká je nálada vůči mně. V této chvíli nevidím žádný hendikep ani pro ně (kandidáty s podpisy) ani pro sebe.

A na závěr čtyři krátké anketní otázky, stejné pro všechny, prosím vás o jednoslovnou odpověď ano, či ne:

  • Jmenoval byste vládu, v níž by byla zastoupena komunistická strana?

„Nejmenoval, udělal bych všechno pro to, aby demokratické strany sestavily vládu.“

  • Nechal byste na Hradě vlát vlajku EU?

„Nenechal, prezident na Hradě je prezident ČR a v tom případě není důvod, proč by tam měla viset evropská vlajka.“

  • Udělil byste vyznamenání členům skupiny bratří Mašínů?

„Neudělil, důvod je prostý. In memoriam považuji udělení vyznamenání za poněkud komplikované. Tento návrh by rozdělil národ na polovinu a já myslím, že vyznamenání má spojovat.“

  • Jste pro znovuobnovení trestu smrti?

„V žádném případě.“

11 dní, 11 profilů v Událostech ČT

Každý den v Událostech ČT představujeme všechny prezidentské kandidáty, tři ženy a osm mužů. S každým z nich prožijeme jeden celý den a on pak krátce po 19:30 v živém rozhovoru vstoupí přímo do hlavní zpravodajské relace.