Miloš Zeman: Kandiduji kvůli amatérismu české politiky

Praha - Amatérismus současné české politiky byl pro Miloše Zemana hlavním motivem, proč se rozhodl kandidovat na českého prezidenta. Někdejší předseda sněmovny i vlády a dlouholetý sociální demokrat už jednou na hlavu státu kandidoval - před devíti lety. Zkusit to znovu se podle svých slov definitivně rozhodl, když na petici za jeho kandidaturu bylo prvních 50 tisíc podpisů. Nakonec jich nasbíral nejvíc.

„Každý z nás se mění a nikdo z nás nemládne. Moje tempo jízdy na kole se postupně poněkud zpomaluje, ale to je snad jediný rozdíl,“ říká důchodce z Vysočiny na otázku, zda zůstal stejným Milošem Zemanem jako před deseti lety. Politik známý bonmoty a nenávistí k novinářům ale přece jenom trochu jiný je: Muž, o kterém se říká, že miluje becherovku, ji podle svých slov už sedm let nepije.

Miloš Zeman už becherovku nepije sedm let
Zdroj: ČT24

„Potřebujete srdce i rozum. Když máte jenom jedno, tak vám to nestačí,“ vysvětluje Miloš Zeman své motto Srdcem pro lidi a rozumem pro republiku.

Proč byste se právě vy měl stát prezidentem?

„Možná proto, že se lidé, voliči, budou domnívat, že ostatní kandidáti jsou ještě horší než já sám.“

Co byste měl ve funkci prezidenta jako téma číslo jedna, pane Zemane?

„Přispět k tomu, aby politici spolu konečně začali mluvit, aby se dokázali dohodnout a konečně aby tyto dohody dodržovali.“

Vy jste dlouhodobě spjat s krajem Vysočina. Termín „důchodce z Vysočiny“, který zlidověl, už asi neplatí, ale přece jenom: jak často byste - v případě, že byste byl zvolen prezidentem - pobýval v obci Nové Veselí, tedy na Vysočině?

„Stejně tak často, jako když jsem byl předsedou vlády. Tam jsem na Vysočině trávil svoji zimní i letní dovolenou a občas, když to šlo, i některé víkendy.“

Váš někdejší blízký spolupracovník pan Šlouf před pěti lety přiznal Mladé frontě Dnes, že za ním v dobách vašeho premiérování docházel přímo na Úřad vlády podnikatel, považovaný za šéfa podsvětí, zavražděný František Mrázek. Radili se prý dokonce o privatizaci bank. Proč pan Šlouf i po tomto přiznání byl sponzorem vaším a vaší strany SPOZ?

„Tak za prvé: Pan Mrázek docházel za tehdejšími ministry, řediteli bank, dokonce i za Karlem Gottem, se kterým zakládal nadaci, takže to, že se setkal i s panem Šloufem, není nic výjimečného. Já jsem se s ním sice náhodou nesetkal, ale klidně i to mohlo nastat. A pokud jde o donátory, které máme, tak my nikomu, kdo má čistý trestní rejstřík, nebráníme, aby nám věnovali sponzorský dar, a pan Šlouf čistý trestní rejstřík má.“

Pane Zemane, čistý trestní rejstřík je jedna věc, druhá věc je něco jako čistý kredit. To má pan Šlouf i přesto, že se s panem Mrázkem podle svých vlastních slov blízce potkával?

„Já vám vzhledem k vaší nechápavosti, opakuji ještě jednou, že podle vaší logiky by, řekněme, špatnou prestiž měl i Karel Gott, který se s ním setkával dokonce daleko častěji, a mnozí další vysoce postavení představitelé, protože tehdy o panu Mrázkovi nikdo nevěděl, že je mafián.“ 

Na konci stejné čtyři otázky pro každého kandidáta, prosím o jednoslovné odpovědi ano nebo ne:

  • Za prvé: Jmenoval byste, pane Zemane, vládu se zastoupením komunistické strany?

„Ano, za předpokladu výsledků svobodných voleb, které by tomu odpovídaly.“

  • Dal byste na Hradě, kdybyste byl prezident, vyvěsit unijní vlajku, tedy vlajku Evropské unie?

„Ano, zcela určitě.“

  • Udělil byste státní vyznamenání členům skupiny bratří Mašínů?

„Ne.“

  • A poslední věc. Byl byste pro znovuobnovení trestu smrti?

„Ne - kvůli riziku justičního omylu.“

11 dní, 11 profilů v Událostech ČT

Každý den v Událostech ČT představujeme všechny prezidentské kandidáty, tři ženy a osm mužů. S každým z nich prožijeme jeden celý den a on pak krátce po 19:30 v živém rozhovoru vstoupí přímo do hlavní zpravodajské relace.