Tradice pražských porodnic je připisována Marii Terezii

Praha – V dobách, kdy v Praze nestála žádná porodnice, pomáhaly ženám porodní báby. V současné době jsou už porody v nemocnicích běžnou praxí, a to zejména zásluhou Marie Terezie, která stojí za vznikem první z nich. Založila ji 22. listopadu 1762 v pražské Soukenické ulici. Známá pražská porodnice v Apolinářské ulici vznikla až o 100 let později. Nicméně i dnes některé ženy dávají přednost porodu v domácím prostředí. Už za dob Marie Terezie se musely porodní báby při domácích porodech řídit velmi přísnými pravidly, vysoké nároky se kladou i na dnešní porodní asistentky.

V nejstarší pražské porodnici rodily především svobodné matky. O sto let později už Praha nutně potřebovala moderní porodnický ústav. Stavbu Zemské porodnice v Apolinářské ulici inicioval hrabě František Thun-Hohenstein. Projekt vypracoval Josef Hlávka, inspirován viktoriánskou architekturou. Po stránce hygienické to byla vzorová evropská stavba své doby. Ženy si tu mohly vybírat ze tří tříd kvality a v té nejnižší mohly rodit i neplatící matky.

  • Budova Zemské porodnice U Apolináře autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Novorozeně autor: ČT24, zdroj: ČT24

Další porodnice se v Praze objevily až ve 20. století. Ústav pro péči o matku a dítě v Podolí navrhl významný pražský architekt Rudolf Kříženecký a vznikl v roce 1914. Zprvu to ovšem bylo Pražské sanatorium. Pět spojených budov komfortního zdravotnicko-hotelového zařízení pod vyšehradskou skálou se od roku 1951 proměnilo na dnešní ústav. Tento komplex zažívá od roku 1998 opětovný rozkvět, ten zahrnuje i otevření zbrusu nového monobloku v lednu 2005.

Ve dvacátých letech 19. století se začala psát i historie porodnice ve Fakultní nemocnici na Vinohradech. Další pražská porodnice funguje v Thomayerově nemocnici v Krči. Jeden z posledních porodních sálů začal sloužit rodícím matkám v rámci motolského komplexu. Tamní porodnice nejprve fungovala v provizorních dřevěných pavilonech. V moderní budově sídlí i porodnice FN na Bulovce, nový gynekologicko-porodnický pavilon tam vznikl v 80. letech minulého století.

Domácí porody jsou podle zástupců ministerstva stále příliš rizikové

Většina lékařů domácí porody odmítá, je to podle nich neúměrné riziko pro matku i dítě. Porodník Aleš Roztočil dokonce v září 2012 označil možnost rodit doma pod dohledem porodní asistentky za hazard se zdravím. Porodní asistentky se ale takovému názoru brání - vybrat si místo a způsob porodu je podle zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové součástí svobodné volby rodičky.