Silničáři už se zimy nebojí - finský systém poradí, kdy začít sypat

Praha - Český hydrometeorologický ústav představil finský systém na měření teploty povrchu silnic a letištních ploch. Umožní silničářům určit, kdy a jak posypat vozovku a která místa jsou nejvíce náchylná k námraze či náledí.

Projekt je zaměřen na větší bezpečnost zimních vozovek a jejich levnější a efektivnější posyp. Díky dvěma meteorologickým senzorům umístěným na měřicím autě je možno přesně monitorovat aktuální stav povrchu silnice. Přední čidlo sleduje teplotu vozovky a vzduchu a jeho vlhkost, zadní potom množství námrazy či sněhu. Data se podle ředitele projektu Václava Vlka průběžně zaznamenávají v celé šíři vozidla, na rozdíl od klasických automatických meteorologických stanic, které analyzují pouze body vzdálené deset až patnáct kilometrů.

„Systém dokáže změřit vlastnosti silniční sítě a vložit je do modelů,“ sdělil Jan Sulan z plzeňského ČHMÚ. Právě pomocí modelů zpracovaných pro celou silniční síť by v budoucnu silničáři mohli daleko přesněji předpovídat, kde a jak silnici ošetřit.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)