Z Česka se pašuje pervitin, Bavoři zpřísní kontroly hranic

Berlín/Praha - Kvůli stále rostoucímu pašování pervitinu z Česka zpřísní Bavorsko namátkové kontroly u hranic. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann zároveň vyzval českou vládu, aby přehodnotila svou drogovou politiku. Podle něj je Česko vůči drogám liberální. Od roku 2010 se na držení pervitinu do dvou gramů pohlíží jako na přestupek.

S šířením krystalu, jak Němci pervitin nazývají, se podle ministra potýká už celé Bavorsko. „Proti pašování krystalu proto budeme bojovat všemi dostupnými prostředky, zejména zesílenými kontrolními opatřeními,“ uvedl Herrmann. „Abychom dosáhli trvalého úspěchu, je potřeba pochytat nejen obchodníky, ale i výrobce a osoby v pozadí tohoto obchodu v Česku,“ vyzval české úřady Herrmann.

České ministerstvo vnitra o problému ví, podle něho je však primárně vyvolaný zvýšenou poptávkou Němců po narkotikách v příhraničí. „Případné kontroly by však měly být maximálně zacílené na pachatele trestné činnosti, mezi kterými převažují němečtí občané, a minimalizovat dopad na počestné občany obou států,“ uvedla mluvčí vnitra Denisa Čermáková. Podle Národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila jsou hraniční kontroly jen část řešení. „Ve chvíli, kdy již vznikla za hranicemi ČR poptávka po této droze, tak nestačí jen represivní opatření,“ sdělil Vobořil.

A jak se droga do Německa pašuje?

„Dealeři si u asijských tržnic nebo free shopů vytipují turistu, kterému pod auto na silný magnet připevní krabičku s drogami, pak auto na cestě do Německa s odstupem sledují a na bezpečném místě si balíček vezmou zpátky,“ vysvětlil mluvčí Celního úřadu Christian Schüttenkopf.

Podle statistik mnichovského ministerstva vnitra stouplo pašování pervitinu z Česka do Bavorska mezi roky 2010 a 2011 o 109 procent na 11,7 kilogramu. Do konce října zadrželi bavorští policisté 11,9 kilogramu pervitinu. Příčinu tohoto nárůstu vidí Herrmann v liberalizaci českých právních předpisů, které už nepovažují držení malého množství pervitinu pro vlastní potřebu za trestný čin. „V důsledku toho nastal v Česku boom výroby a prodeje krystalu. Před dvěma až třemi roky přitom nebyl krystal žádné závažné téma,“ konstatoval ministr. Poukázal na vietnamské tržnice v českém pohraničí, kde lze tuto drogu levně a jednoduše sehnat, čehož využívají právě konzumenti a dealeři z nedalekého Bavorska.

Bavorská policie provádí namátkové kontroly u hranic s Českem od vstupu ČR a dalších nových členských zemí Evropské unie do takzvaného schengenského prostoru na konci roku 2007. Po něm zmizely klasické kontroly na hranicích, které nahradily přepadové prohlídky většinou neuniformovaných policistů v třicetikilometrovém pásmu za hraniční čárou. Bavorské úřady kvůli nim v minulých letech čelily ostré kritice z Česka kvůli údajné přehnané důkladnosti těchto kontrol u českých řidičů. Mnichov však tyto výtky vždy odmítal a zdůrazňoval přínos těchto prohlídek k boji s příhraniční kriminalitou.

Reportáž a vstup Marka Štětiny (zdroj: ČT24)