Soud přiznal za Nažidla odškodné rodičům

Praha - Pozůstalým jedné z obětí tragické havárie u jihočeských Nažidel musí řidič autobusu Pavel Krbec, který nehodu zavinil, vyplatit odškodnění ve výši 200 000 korun. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze. Rozhodnutí je pravomocné. Dnes o tom informoval server iDNES.cz. Odškodnění manželům Hartovým, kteří u Nažidel přišli o syna, přiřkl vrchní soud už v létě 2010, Krbec se ale odvolal a Nejvyšší soud mu vyhověl.

„Opět jsme vyhráli soud v Praze. Škoda, že to ostatní pozůstalí vzdali. Nejde přece o peníze, které stejně Krbec nemá, ale o morální zadostiučinění v určení viníka našeho neštěstí. Není přece možné, aby se vám likvidátor vaší rodiny smál do obličeje a před soudem tvrdil, že je pojištěný,“ řekl Karel Hart. U Nažidel mu zahynul syn Viktor, který studoval vysokou školu.

Podle serveru Hartovi považují rozsudek za morální vítězství. Pavel Krbec totiž už dříve sdělil, že nemá žádný majetek ani peníze na zaplacení pohledávky. Slíbil, že bude posílat peníze exekutorovi, slib prý ale nesplnil.

Justice v minulosti přiznala některým pozůstalým odškodné od jednatele cestovní kanceláře Vlna Eduarda Knappa. Šlo o částky v řádu statisíců korun. Právě Knappa soudy označily za organizátora zájezdu, z něhož se více než padesátičlenná výprava vracela autobusem. Nese tak hlavní díl zodpovědnosti za neštěstí. Knapp však před časem zemřel. Neexistuje už ani dopravní firma LSK Autobusy, která poskytla autobus a zaměstnávala Krbce.

Krbec si za tragédii vysloužil osmiletý trest vězení a desetiletý zákaz řízení. Odpykal si pět let a loni byl propuštěn na podmínku.

Nehoda se stala 8. března 2003. Autobus směřující z hraničního přechodu Dolní Dvořiště do Českých Budějovic vjel do protisměru, převrátil se na bok a spadl asi ze sedmimetrového srázu. Střecha se při pádu zcela odtrhla. Na místě zahynulo 17 lidí, další dva lidé zemřeli po převozu do nemocnice. Dvacátý člověk zemřel na následky havárie později. Autobus převážel mladé lidi z plaveckého oddílu TJ Slovan Karlovy Vary, vraceli se z Alp.