Müllerová rozpůlila Šiškovo křeslo. Za náměstky má Vitulu a Kadlece

Praha – Čerstvá ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) má dva nové náměstky. Do funkcí jmenovala místostarostu jihomoravských Židlochovic Jana Vitulu (TOP 09) a šéfa kabinetu Zdeňka Kadlece, kteří si rozdělili agendu po obviněném Vladimíru Šiškovi. Müllerová avizovala krátce po svém nástupu, že hodlá změnit model zavedený jejím předchůdcem Jaromírem Drábkem a místo prvního náměstka bude mít dva podřízené.

Müllerová krátce po svém nástupu do úřadu označila kompetence prvního náměstka za velmi rozsáhlé, které je třeba rozdělit. Prvním náměstkem jmenovala právě Vitulu, který bude mít na starosti stanovování výdajů státního rozpočtu pro úřady spadající pod MPSV. Mezi ně patří Česká správa sociálního zabezpečení či úřady práce. Vitula bude dohlížet i na čerpání peněz z EU a řízení odboru informatiky.

Šéf kabinetu Kadlec se stal náměstkem pro řízení úřadu, spravovat má centrální nákupy či správu majetku. Spadat pod něj bude i personální odbor. Kadlec byl od voleb v roce 2010 ředitelem kabinetu ministra práce, v posledních týdnech zastupoval odvolaného Šišku.