Státní zástupce obžaloval Lessyho kvůli pomluvě

Praha - Státní zástupce podal obžalobu na bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. Viní ho z přečinu pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby. Návrh na Lessyho obžalobu podala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), podle níž loni předal své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu. Mluvčí je pak měla dál předat jednomu z novinářů. Lessy tvrdí, že má dostatek důkazů o tom, že se žalované věci nedopustil.

„Obžaloba byla podána pro jednání spočívající v předání úřední písemnosti, kterou Lessy získal v souvislosti s výkonem své funkce, tisku a v poskytnutí dalších souvisejících zjevně nepravdivých informací v úmyslu poškodit jiné vysoké policejní funkcionáře,“ uvedla mluvčí pražského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Obžaloba byla podána k Obvodnímu soudu pro Prahu 7.

Pro bývalého policejního šéfa představuje podle jeho slov soudní proces nejlepší možnost v současné situaci. „Myslím si, že mám dost důkazů, že se o žádnou pomluvu nejedná, stejně jako že jsem nikomu nic nepředával. Celé je to vykonstruované od začátku až do konce. Pro mě je v této fázi opravdu nejjednodušší bránit se před nezávislým soudem,“ řekl pro ČT.

Lessymu hrozí trest až do výše tří let. Bývalý policejní šéf se hájí tvrzením, že v den, kdy měl podle inspekce spáchat trestný čin, byl v Ostravě vyzvednout z nemocnice syna, který havaroval na motorce. Jeho žádost o dovolenou mu přitom podepsal ministr vnitra Jan Kubice, který jej téměř okamžitě po sdělení obvinění propustil ze služebního poměru. V čele policie Lessyho nahradil jeho bývalý náměstek Martin Červíček.

Vydáno pod