Pražské strážníky povede Šuster

Praha - Ředitelem městské policie Praha se podle očekávání stane Eduard Šuster. Rozhodlo o tom zastupitelstvo. Strážníci byli bez šéfa rok. Shodou okolností o pozici ředitele městské policie rozhodli zastupitelé v den, kdy ten bývalý, Vladimír Kotrouš, dostal v úplatkářské kauze 6 let vězení.

„Tvorba personální koncepce a tvorba materiálně-technického zabezpečení, to jsou dvě provázané věci. My budeme muset umět říci, jakou městskou policii chceme, tedy jaké úkoly má plnit, a kolik k tomu potřebujeme lidí,“ řekl pro ČT nový ředitel pražské městské policie. Šuster se hlásil se i do nedávno zrušeného výběrového řízení na šéfa strážníků. S údajně diskriminačními podmínkami konkurzu ale nesouhlasila koaliční TOP 09. Primátor proto po několika týdnech konkurz zrušil.

Šuster u policie v různých funkcích působí od roku 1994, naposledy vedl pohotovostní motorizovanou jednotku. Zastupitelům dnes řekl, že z postu ředitele bude usilovat o to, aby městská policie znovu získala kredit. „Nabízím schopnost vést a řídit zaměstnance, pracovitost založenou na osobním přístupu,“ uvedl. Přislíbil revizi dodavatelských smluv, které byly uzavřeny za minulého vedení.

Místopředseda finančního výboru Petr Hulínský: „Je to rozhodně kvalitní člověk, mohl by být dlouhodobým ředitelem… To, že opozice nebyla přizvána do výběrového řízení, považuji v rámci transparentnosti a komunikace za velkou chybu.“

Zastupitel hl. m. Prahy Rudolf Blažek: „Je pravda, že výběr provázely určité zmatky. Šlo o návrh pana primátora, který bezpečnostní výbor odsouhlasil. Vůči osobě pana majora Šustera nemám nejmenší námitky.“

Rudolf Blažek a Petr Hulínský ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Podle primátora Bohuslava Svobody (OSD) jde o zkušeného policistu. Šuster by se prý měl zaměřit na zefektivnění spolupráce se státní policií, na problémy kriminality v jednotlivých městských částech, měl by se věnovat podnětům obyvatel. Přibýt by mělo strážníků v ulicích. 

Zastupitelé také po několikahodinové debatě schválili rozpočet města na příští rok. Počítá s výdaji 44,3 miliardy korun a příjmy 35,7 miliardy korun. Rozdíl město pokryje mimo jiné z převodů z minulých let. Na investice bude mít město 9,28 miliardy korun, zhruba polovina bude určena na výstavbu tunelu Blanka. Do rozpočtu metropole převedla asi 1,6 miliardy korun z nevyčerpaných prostředků z letošního roku. Praha má rozpočet ještě před schválením státního rozpočtu. Rozpočet kritizovala opozice, část zastupitelů ODS i některá občanská sdružení.

Z rozpočtu dále vyplývá, že strážníci budou muset na běžných nákladech ušetřit téměř šest procent, tedy 87 milionů korun. Městská policie, která zaměstnává 2 578 lidí, proto v roce 2013 zruší 135 pracovních míst. Zčásti půjde o volná místa, která nenaplní, některé pracovní smlouvy ukončí ve zkušební době.

Soud dnes Šustrova předchůdce Kotrouše nepravomocně uznal vinným z přijetí úplatku a pokusu o zneužití pravomoci úřední osoby. Zakázal mu také na deset let pracovat u policie nebo městské policie. Kotrouš si podle soudu řekl o úplatek za to, že zajistí trvání smlouvy městské policie s autoservisem Jíša. Podle soudce převzal 350 000 korun. Řízením strážníků byl dosud pověřen náměstek Ludvík Klema.

Vydáno pod