Nový ředitel věznic plánuje reorganizaci, nevyloučil propouštění

Praha - Nový generální ředitel vězeňské služby Petr Dohnal chce nechat vypracovat audit práce svých podřízených. Jeho cílem bude zjistit, zda se některé oblasti nedají sloučit nebo zda nejsou určité činnosti zbytečné. Nevyloučil proto ani to, že by mohl ještě propouštět.

„Mým velkým úkolem bude zajistit, aby nedošlo k propadu platů našich zaměstnanců,“ uvedl ředitel vězeňské služby. Jeho podřízeným podle něj klesaly platy již v minulých letech. Některé úseky však podle něj nefungují tak, jak by měly. Bude prý například nutné změnit práci zdravotnické služby. „Musíme provést určité analýzy práce vězeňské služby s cílem snížení personální náročnosti. Je to i proto, abychom udrželi již zmiňované platy,“ řekl České televizi.

Vězeňská služba se s nedostatkem financí potýká již několik let. Jen letos chybí podle Dohnala několik desítek milionů korun. Nebude se například dostávat peněz na energie. „V případě, že dojde k tomu, že ty prostředky mít nebudeme, určité platby budeme muset platit až v příštím roce,“ uvedl Dohnal. Ředitel vězeňské služby není spokojen ani s rozpočtem na příští rok, bude o něm prý ještě jednat s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS).

Podle Blažka nyní ministerstvo čeká, zda novela, kterou v listopadu schválili poslanci, pomůže snížit přeplněnost věznic. Podle nové normy se mají více využívat alternativní tresty - domácí vězení nebo podmínečné propouštění za méně závažné zločiny. Úřad nyní vyhodnocuje i výsledky testování náramků pro domácí vězně. Podle ministra s elektronickým zabezpečením nebyly problémy a tendr by mohl být vypsán do května příštího roku. Vláda schválila i dokument, podle kterého by vězeňská služba mohla nabrat další zaměstnance v případě, že by počet vězňů nadále rostl a přesáhl 23 500. Nyní je jich zhruba 23 000.

Dohnal byl dříve strážným v pankrácké věznici, kterou později vedl. V polovině roku 2008 se stal náměstkem vězeňské služby. Do funkce ředitele ho ministr jmenoval tuto sobotu.