Rath ve vazbě nezahálí, do sněmovny poslal čtyři novely

Praha - Vazebně stíhaný poslanec David Rath (dříve ČSSD) ve vazební věznici rozhodně nezahálí. Do Poslanecké sněmovny poslal novely hned čtyř zákonů. Dvě se týkají daní, mimo jiné daně z přidané hodnoty. Další předloha by zavedla hrazenou antikoncepci pro některé ženy, poslední mění příspěvky na děti. Předlohy projdou obvyklým legislativním procesem. Dnes je dolní komora rozeslala poslancům. Nejprve se k nim ale vyjádří vláda. Rath čelí jako bývalý středočeský hejtman obvinění z korupce. Ve vazbě je od poloviny května.

Rathova novela zákona o dani z přidané hodnoty zavádí nulovou sazbu daně u vyjmenovaných komodit, jako je chléb, mléko, máslo, maso, ryby, ovoce, zelenina a léky hrazené ze zdravotního pojištění. Rath tvrdí, že nulová sazba na potraviny a léky je sociálním opatřením pro nízkopříjmové skupiny lidí a pro chronické pacienty. „Nulová sazba DPH na ovoce a zeleninu má motivovat k preferenci spotřeby zdravých potravin. Opatření zvýší spotřebu, je tedy zároveň podporou obchodu a výroby,“ uvádí v důvodové zprávě.

Novela daní z příjmů má zvýšit odečitatelné paušály pro živnostníky

Novelou daní z příjmů chce Rath zvýšit odečitatelné daňové paušály pro živnostníky a zavést pro firmy čtyři sazby daně z příjmů podle výše zisku. „Jde o opatření podporující malé a střední podnikatele s tím, že naopak více zdaňuje monopolní a oligopolní korporace s vysokou mírou zisku,“ uvedl poslanec.

Antikoncepce
Zdroj: ČT24/ISIFA

Podle Rathovy novely zákona o veřejném zdravotním pojištění by pojišťovny plně hradily antikoncepci dívkám od 15 do 18 let a ženám, které pobírají dávky v hmotné nouzi. „Cílem této novely je zabránit nechtěnému těhotenství a snížit počet umělých přerušení těhotenství,“ píše Rath v důvodové zprávě. 

Novelou o státní sociální podpoře chce poslanec dosáhnout zvýšení porodnosti. Nárok na příspěvek na dítě by měly mít všechny rodiny, nejvyšší možná částka by se měla vztahovat na rodiny se dvěma, případně se třemi dětmi. Příspěvek by se podle předlohy nevyplácel na čtvrté a další dítě. Rath chce také zrušit úpravu, podle níž se vyplácí porodné jen na první dítě. Jeho maximální výše by se podle novely vztahovala na rodiny se dvěma, případně třemi dětmi. Na každé další dítě by bylo porodné čtvrtinové.

Rath už dříve ve vazbě sepsal novely, které by změnily podmínky pobytu ve věznicích. Jedna se týká výkonu trestu odnětí svobody a druhá výkonu vazby. Předlohy poslal pouze podvýboru pro vězeňství, sněmovně jako celku je nepodal.

Bývalého středočeského hejtmana policisté zadrželi a obvinili pro podezření z korupce v souvislosti s opravou buštěhradského zámku. Sněmovna jeho stíhání potvrdila. Později umožnila Rathovo stíhání pro další podezření, která se týkají údajného úplatkářství při pořizování vybavení do některých středočeských nemocnic.

Vydáno pod