Do rybníka předvánočních peněženek vyplouvají kapsářské štiky

Praha – Ve vodě předvánočního shonu se jako každý rok pasou štiky – kapsáři. Lidé obvykle zas tak obezřetní na své věci nebývají, okradenými se často stávají v několika sekundách. Přes 15 let bojuje třeba v centru Prahy s kapsáři tzv. tým Kapsa. V těchto dnech a až do konce roku budou policisté před kapsáři varovat lidi v obchodních centrech a v ulicích větších měst.

Záběry z bezpečnostních kamer ukazují ženu kradoucí peněženku z kočárku nebo dobrotivou seniorku, která vysvětluje dvěma ženám cestu k jejich údajnému cíli, zatímco jí jedna z nich krade peněženku.

Komisaři týmu Kapsa působí nyní v ulicích nepřetržitě. Tvrdí, že kapsáře potkávají doslova na každém kroku. Dají se prý poznat podle typického chování. „Lidi se třeba dívají do výloh, ale kapsáři sledují, co má kdo u sebe - batoh, tašku, případně kam kdo dává peněženku,“ popisuje jeden z nich.

Šéf oddělení obecné kriminality Petr Kolár: „Zhruba polovina jsou Češi, polovina cizinci z Rumunska, Bulharska, Polska. Podezřelé kapsářky z bulharské komunity sem přijíždí na dva, tři dny až týden, pak se vracejí zpět do své země. To opakují zpravidla jednou za měsíc až dva.“

Kapsáři tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Kapsáři bývají pozorní ke svému okolí. Jakmile je někdo pozoruje, velice rychle si toho všimnou. Odhalit a dopadnout kapsáře přímo v terénu pomáhá komisařům právě i kamerový systém, u kterého sedí policista v přímém spojení s nimi v terénu. Po krádeži pak pachatele zastavují, ukradené věci vrací a kapsář putuje za mříže.