Zemanovci i lidovci se v průzkumech drží, posilují i Piráti

Praha - Volby do Poslanecké sněmovny by v současné době vyhrála ČSSD, která by získala 70 mandátů. Podle průzkumu agentury ppm factum by s velkým odstupem za ní skončili na druhém místě komunisté a na třetím občanští demokraté. Do dolní parlamentní komory by se dostali i zástupci TOP 09, KDU-ČSL a Strany práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ).

S poměrně slušným ziskem by ale z voleb vyšla i Česká pirátská strana, která podle průzkumu zřejmě sbírá stále odvážnější protestní hlasy nespokojených voličů. Na vstup do sněmovny by jí sesbírané hlasy zatím ale nestačily.

Podle volebního modelu by sociální demokraté pravděpodobně dostali 70 mandátů za 25,6 procenta hlasů. Komunisté by měli 42 křesel za 16,3 procenta hlasů a ODS 41 poslanců za 15,7 procenta hlasů. TOP 09 by volilo 10,5 procenta lidí, získala by tak 24 mandátů. Lidovci by disponovali 14 křesly za 6,4 procenta volebních hlasů a na Zemanovce by připadlo devět mandátů za 5,7 procenta získaných hlasů.

Z ostatních stran se k pěti procentům nutným pro vstup do sněmovny nejvíce blížili zelení (3,7 procenta) a zmíněná pirátská strana (3,4 procenta).

K volbám by podle průzkumu nyní přišlo 59,9 procenta voličů. Předpokládaná účast by tak byla nižší než účast ve sněmovních volbách na konci května 2010. Tehdy činila 62,6 procenta.