Alimenty neplatí až třetina rodičů

Praha - Více než třetina rodičů neplatí výživné, jak ukazují statistiky Asociace neúplných rodin. Organizace se proto kvůli účinnějšímu vymáhání peněz spojila s exekutory. Poškození se na ně můžou obrátit, pokud nedostanou alimenty čtyři měsíce po sobě.

Alimenty v Česku nedoputují ke skoro 200 tisícům rodin. Rodič, který s dětmi zůstane sám, se přitom může dostat do složité situace. Péče o dvouleté dítě stojí podle statistického úřadu měsíčně zhruba 5,5 tisíce korun, náklady na už dospělého potomka jsou v průměru přes osm tisíc. 

„Každý třetí povinný rodič, většinou otec, ztrácí do tří let o své dítě zájem,“ uvádí ředitelka Asociace neúplných rodin Lucie Asenová. Asociace neúplných rodin se kvůli podobným případům obrátila i na exekutory. 

Robert Runták, ředitel Exekutorského úřadu Přerov

„Počet exekucí, kde se vymáhá výživné, roste a roste větším tempem, než rostou počty exekucí obecně.“

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Navíc tomu, kdo nebude platit výživné na děti, ode dneška hrozí, že přijde o řidičský průkaz. Exekutor totiž bude moct dát příkaz k jeho zadržení, přičemž zpět ho dlužník dostane teprve po zaplacení alimentů. Výjimku tvoří pouze řidiči z povolání, jimž by ztráta průkazu doplacení dlužné částky zásadně zkomplikovala.