Do nemocnic putuje 9 tisíc balení Tamiflu

Praha - Ministerstvo zdravotnictví uvolnilo kvůli epidemii chřipky a nemocí dýchacích cest 9 tisíc balení léku Tamiflu. Poputují do šesti fakultních nemocnic v republice. S vážným průběhem choroby skončilo v nemocnici už 135 lidí. Celkem 23 osob připravila chřipka v této sezoně o život.

Ministerstvo zdravotnictví už minulý týden uvolnilo 1 440 balení antivirotika Relenza. Má ho Všeobecná fakultní nemocnice. „Domníváme se, že tyto počty jsou v současné době dostačující. V případě potřeby jsme ale připraveni uvolnit další léky,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák. 

Celkem 3 000 balení Tamiflu dostane Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Další dva tisíce balení bude mít k dispozici fakultní nemocnice v Plzni, po tisícovce pak fakultní nemocnice v Ostravě, Hradci Králové, Olomouci a Brně. Ve VFN je i antivirotikum Relenza z minulého týdne. Zatím se ho použilo 225 balení.

Chřipka
Zdroj: ČT24/Adéla Pobořilová

Na běžnou chřipku stačí klid, dostatek tekutin a léky na snížení teploty

Chřipková epidemie bude v následujících dnech a týdnech vrcholit. Ministerstvo léky uvolnilo kvůli závažným komplikacím, které se u pacientů objevují. Běžně se tyto medikamenty nepoužívají, lékaři je podávají jen ve vážných případech. Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta varoval před zbytečným podáváním léku, na běžnou chřipku stačí klid na lůžku, dostatek tekutin, vitamíny a léky na snížení teploty. Pokud by se antivirotika podávala zbytečně, ztratila by účinnost. 

Jak předejít chřipce:

  • důkladně si mýt ruce
  • používat papírové kapesníky
  • krýt si při kašli ústa
  • zvážit účast na hromadných akcích, kde by se nákaza mohla šířit 

Starší a nemocní lidé by se měli nechat očkovat

Hlavní hygienik zdůraznil, že by lidé měli v těchto dnech zvlášť dbát na hygienu. Doplnil, že i v současné chřipkové epidemii je možné dát se v odůvodněných případech očkovat - jde zejména o lidi se závažným onemocněním nádorovým, s cukrovkou, nemocemi srdce a cév a závažným respiračním onemocněním. Očkovat by se měli také starší lidé a malé děti. Imunita po očkování se vytvoří do dvou týdnů, zatímco inkubační doba chřipky je dva až tři dny. Je tedy riziko, že člověk po očkování onemocní, studie podle Valenty ale potvrdily, že onemocnění má lehčí průběh. 

Vydáno pod