Wolf splácí svůj peněžitý trest i na útěku

Praha – Zmizelý exposlanec Petr Wolf, na nějž už policie vydala i evropský zatykač, v řádném termínu zaplatil i druhou splátku svého peněžního trestu. Informuje o tom Český rozhlas. Uprchlý muž byl za milionové podvody s dotacemi odsouzen k šesti letům odnětí svobody a pětimilionové pokutě; do vězení ale nenastoupil.

„V tuto chvíli byly splatné druhé splátky z peněžitých trestů jak pana docenta Wolfa, tak jeho manželky Jany Wolfové. Byl to běžný bezhotovostní styk,“ potvrdil Jiří Křivský z Krajského soudu v Ostravě. Obě platby podle něj přišly z jednoho účtu. „Přišly z české banky a příkaz byl obsluhován Janou Wolfovou,“ doplnil Křivský.

Elektronický příkaz k platbě odešel podle informací ČT z firmy syna manželů Wolfových, která sídlí v Šenově nedaleko Havířova. Představoval částku 100 tisíc korun. První splátka (500 tisíc) byla na účet ostravského krajského soudu odeslána týden před vydáním zatykače. Manželům Wolfovým podle soudu nezbývá než pokutu šest milionů korun zaplatit. V opačném případě by mohli přijít o rodinný dům v Ostravě Petřkovicích a chatu na Krásné v Beskydech.

Po Wolfovi se pátrá od konce ledna

Pátrání po někdejším poslanci ČSSD policie vyhlásila na konci ledna poté, co se Wolfovi opakovaně nepodařilo doručit výzvu k nástupu do vězení. V půlce února potom soud vydal na Wolfa i evropský zatykač; podle všech předpokladů se totiž skrývá v jiné evropské zemi. Vedle Švýcarska se spekuluje i o východní Evropě. „I nadále zjišťujeme informace, které nám mohou pomoci v prováděném úkonu. Zjišťujeme informace nejen v České republice, ale samozřejmě pracujeme s verzí, že se hledaná osoba nenachází na území státu,“ informovala mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Soud uznal Wolfa vinným za to, že podvedl ministerstvo životního prostředí, od něhož dostal dotace na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací. Wolfova firma UT 2002 žádala ministerstvo o dotace na dva projekty. V žádostech Wolf uvedl, že se na nich budou podílet moravskoslezské a polské vysoké školy. Ani jednu ale neoslovil. Z expertů, které uváděl jako spolupracovníky, jej však někteří odmítli, jiní spolupracovali jen okrajově a další o tom nevěděli vůbec. Na dva projekty čerpal Wolf v letech 2005 až 2007 celkem 11 milionů korun.

Wolf opakovaně prohlašoval, že rozsudek považuje za nespravedlivý, a napadl ho u Nejvyššího soudu.

Reportáž o Petru Wolfovi (zdroj: ČT24)