Na Staromáku se sešlo 500 odpůrců KSČM, dorazily i osobnosti

Praha – Na pražském Staroměstském náměstí se v podvečer sešlo zhruba 500 odpůrců komunistů, kterým vadí zastoupení této strany v několika krajských vládách. Mezi příchozími se objevily i známé tváře jako herec Ondřej Vetchý nebo bývalá gymnastka Věra Čáslavská. Demonstranti požadovali ukončení rudo-oranžových koalic v některých krajských vládách. Po skončení měli odevzdat petice přímo do rukou zástupců sociálních demokratů.

Akce proběhla v den 65. výročí komunistického převratu v Československu. Shromáždění svolala iniciativa Bez komunistů, která hodlá vyzvat vládu, aby se obrátila na Nejvyšší správní soud se žádostí posoudit protiprávnost KSČM. Další protest připravují aktivisté na 8. březen, kdy si připomenou politické vraždy žen za komunismu.

Demonstrace byla společnou akcí občanských protikomunistických iniciativ, z nichž většina vznikla po loňských krajských volbách. Sdružily se do platformy Bez komunistů.cz. Sérii demonstrací pořádaly už v lednu v rámci Palachova týdne. Na demonstraci proběhl také happening, který představil, jak by Česko vypadalo, kdyby v roce 1948 komunisté nezískali moc a Československo nadále zůstalo svobodnou zemí.

Na pódiu, před kterým byla sestavena improvizovaná šibenice a rudá klec, se vystřídalo několik řečníků. „Komunismus není jen rohlík za 30 haléřů, ale i provaz za názor,“ prohlásil jeden z nich. Mezi demonstranty byli lidé všech věkových skupin, někteří drželi transparenty s hesly jako například: „Vy si nechte srp a kladivo, my si necháme demokracii“, „U konce jsou vaši dnové, vstanou noví Mašínové“ či „Komunismus zabíjí“.

Demonstrace proti KSČM na Staroměstském náměstí
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Proti spolupráci ČSSD s KSČM v Jihočeském kraji protestuje už od listopadu loňského roku řada lidí. Vznikla proto skupina Komunisté nepatří ke kormidlu. Nevole podpořená několika demonstracemi se nejprve zvedla hlavně kvůli tomu, že radním pro školství se stala členka KSČM. Vítězslava Baborová na začátku února kvůli zdravotním problémům na tuto funkci rezignovala. Jejího nástupce budou krajští zastupitelé volit 7. března.

Protest studentů v Českých Budějovicích
Zdroj: ČT24

V posledních dnech se navíc stupňuje napětí v jihočeské koalici ČSSD s KSČM. Sociální demokracie a její krajský klub vyzvaly komunistického radního Václava Kučeru, aby zvážil své další setrvání v krajské radě. Kučera na funkci nerezignoval, i když se objevila informace o tom, že byl před rokem 1989 evidován jako rezident Státní bezpečnosti.

Proti účasti komunistů v krajských radách se protestuje i v dalších krajích. Ve Zlínském kraji například před několika dny aktivisté zorganizovali akci Vytrub si svého komunistu. Řidiči troubením před budovou krajského úřadu kritizovali účast komunistů v radě.

Výročí komunistického puče a jeho dozvuk v ulicích Prahy (zdroj: ČT24)