Klaus k žalobě pro velezradu: Jsou to politické hrátky

Praha/Bratislava - Dosluhující prezident Václav Klaus označil postup českých senátorů, kteří se podepsali pod návrh podat na něj žalobu kvůli amnestii, za politické hrátky. Klaus to řekl v Bratislavě během návštěvy Slovenska. Kroky senátorů pak ostře zkritizoval premiér Petr Nečas (ODS). Návrh žaloby je podle něj „lidská a politická ubohost“, kterou nezažil za víc než dvacet let svého působení v politice, a za senátory se stydí. Aktivitu senátorské skupiny přitom posvětil i organizační výbor horní komory; zákonodárcům doporučil, aby žalobu na plénu schválili. Hlasovat se bude v pondělí.

„Myslím, že jsou to politické hrátky, které s podstatou problému nebo ústavního systému, jak na Slovensku, tak v České republice, nemají nic společného,“ prohlásil Klaus. „Je to smutné, že někteří lidé z naší politické opozice používají výhrůžku Ústavního soudu k tomu, aby řešili svůj nesouhlas politického typu,“ dodal.

Návrh žaloby na Klause podepsalo celkem 28 senátorů. Podle předsedy senátního klubu ČSSD Petra Víchy pochází z této frakce asi dvě desítky podpisů (klub má celkem 45 členů), což potvrdil i Jiří Dienstbier: „Jsou to senátoři napříč politickým spektrem s výjimkou jednoho klubu, a to ODS.“ Ten bude také podle vyjádření jeho člena Přemysla Sobotky hlasovat proti.

Zeman je rád, že se někteří sociální demokraté nezúčastnili

Aktivity senátorů komentoval i budoucí prezident Miloš Zeman. Přivítal, že se někteří sociálně demokratičtí senátoři pod návrh nepodepsali a k možné velezradě řekl, že je to „velmi a velmi nadnesený termín“.

Podle serveru iDNES.cz se na jednání klubu ČSSD uskutečnilo orientační hlasování a pro podání žaloby bylo 18 z 32 přítomných členů. To, že jednání senátorského klubu ČSSD nebylo bez emocí, přiznal i Dienstbier: „Názory byly různé, každý se bude rozhodovat podle sebe. Já si myslím, že věcně je žaloba oprávněná.“ Sám Petr Vícha například sdělil, že on žalobu nepodpoří. Vedení ČSSD nechává svým senátorům volnou ruku. Šéf strany Bohuslav Sobotka řekl, že podání návrhu podporuje, a že kdyby byl senátor, připojil by se k němu. 

Výroky politické scény:

  • Přemysl Sobotka (ODS): "Tady se politika zneužívá. Pan prezident se velezrady z mého pohledu nedopustil, ačkoli s amnestií osobně nesouhlasím. Hraní si 28 senátorů s tímto tématem je z mého pohledu porušováním demokratických principů této země."
  • Jaroslav Kubera (ODS): „To prostě už přesahuje všechny meze včetně jednání Senátu, kdy je porušování absolutně všechno.“
  • Jiří Čunek (KDU-ČSL): „Teď už je to kopání do člověka, který odchází.“
  • Miroslav Kalousek (TOP 09): „Já to pokládám za gigantickou pitomost. Těch dvacet sedm exhibicionistů si nevidí na špičku nosu.“

O Klausovi se rozhodne v pondělí

Mimořádná schůze, na níž by měl Senát rozhodnout, zda žalobu Ústavnímu soudu podá, nebo ne, se má konat v pondělí. Termín mimořádné schůze stanovil organizační výbor horní komory, který plénu zároveň doporučil, aby hlasovalo pro Klausovo povolání před soud. „Organizační výbor přijal stanovisko a v něm většinou hlasů doporučil plénu senátu návrh schválit,“ informoval předseda Senátu Milan Štěch.

Jindy otevřený Senát zůstane veřejnosti a médiím tentokrát uzavřen. Jednání o žalobě je totiž neveřejné.

Návrh skupiny senátorů se týká nejen amnestie, která ve společnosti vyvolala kontroverzní reakce; prezidentovi vytýká například i to, že dosud nepodepsal doplněk Lisabonské smlouvy o novém záchranném fondu eurozóny. Aby Senát návrh žaloby postoupil Ústavnímu soudu, musela by ji podpořit nadpoloviční většina přítomných členů horní komory.

Horní komora by měla podle dřívějších informací navrhnout, aby Ústavní soud rozhodl o tom, že se Klaus dopustil velezrady, ztrácí prezidentský úřad a způsobilost jej znovu nabýt, nárok na prezidentský plat, ale i další požitky po skončení výkonu funkce, jež vyplývají ze zákona. Klausovo funkční období skončí už 7. března.

Vydáno pod