Pět let pro podnikatele za mnohamilionovou zpronevěru platí

Praha – Pražský vrchní soud nevyslyšel dovolání podnikatele Tomáše Maliny, ten si tak definitivně odsedí pětiletý trest za zpronevěru desítek milionů korun. Původní šestiletý trest Městského soudu v Praze v minulosti zmírnil, nástup k výkonu trestu mu ale odložil ze zdravotních důvodů bývalý prezident Václav Klaus. Podnikatel navíc musí zaplatit škodu 69 milionů korun.

Podstatou Malinova případu je údajně nezákonný nákup pohonných hmot za více než 100 milionů korun od skupiny Unipetrol. Malina se společností již déle spolupracoval a podle jeho advokáta Daniela Tetzeliho měl Unipetrol v zástavě nemovitosti převyšující pohledávku. Tetzeli uvedl, že případ je spíše obchodním sporem.

Malina podle soudkyně Hany Pecové nezaplatil faktury za pohonné hmoty od firmy Unipetrol za více než 101 milionů korun. Palivo pak prodal a ze zisku nakoupil akcie jisté firmy z Ruska. „Zpronevěřil výtěžek a dělal vše pro to, aby nic neuhradil,“ uvedla soudkyně. Když společnost zjistila, že obžalovaný použil peníze na něco jiného než zaplacení faktur, dostal podnikatel podle soudkyně nabídku smíru. Uzavřené dohody prý nedodržel.

Odsouzený podnikatel Tomáš Malina
Zdroj: ČT24

Na Malinovu kauzu loni média upozorňovala hlavně v souvislosti s rozhodnutím tehdejšího prezidenta Václava Klause, který podnikateli ze zdravotních důvodů odložil nástup do vězení. Za své rozhodnutí čelil bývalý prezident kritice. Média také v minulosti upozorňovala na Malinovy vazby na zavražděného podnikatele Františka Mrázka a dalšího kontroverzního byznysmena Tomáše Pitra.

Odsouzený podnikatel se hájil tím, že nemovitosti, kterými ručil, se staly neprodejnými. Podle Pecové si musel být vědom faktu, že pokud se nebude snažit o dohodu s obchodním partnerem, povede to k insolvenci a v té se často zpeněžují záruky nižšími částkami. Podstatou Malinova případu je právě nákup pohonných hmot od skupiny Unipetrol, se kterou již déle spolupracoval. Podle obhájce Daniela Tetzeliho měl Unipetrol v zástavě nemovitosti převyšující pohledávku. Advokát označil případ za spíš obchodní spor.

Vydáno pod