Gynekolog filantrop: Pacientky hledám ve vězení a na ulici

Praha - Gynekolog Václav Fišer už léta provozuje praxi na vlakovém nádraží v pražské Libni, kde léčí ženy z okraje společnosti. Své pacientky má také za stěnami českých věznic. Není mu lhostejný život lidí na sociálním dně a mnohým poskytuje i střechu nad hlavou, stejně jako zatoulaným zvířatům.

Svérázný gynekolog své pacientky hledá často na ulici. Mezi jeho klientelu totiž patří bezdomovkyně, drogově závislé i prostitutky. Ordinaci má Václav Fišer přímo na vlakovém nádraží v pražské Libni. Z boku budovy je nad vchodem poutač, který nelze přehlédnout. Právě tady na něj ženy pravidelně čekají. „Vzhledem k lokalitě, že jsme u toho nádraží, tu tam omdlí paní, tu pánovi vlak ujede nohy, tu přijde paní lehce zanedbaná ze života v přírodě a má gynekologické problémy,“ popisuje své pacienty Fišer. 

Václav Fišer:

„Na Vysočanské seděla na lavičce jedna paní, podle tašek jsem poznal, že nebydlí, byl nějaký říjen a já jí nabízel práci na zahradě a ubytování a ona mi říká, tak to ne panáčku, ještě nejsou takový mrazy, abych musela něco dělat.“

Ordinuje tady už 20 let a mnozí ho už berou jako rodinného lékaře. Vyhledávají ho tak nejen ženy z ulice, ale i třeba mladé studentky. V této ordinaci funguje Václav Fišer už ale jenom v pátek. Ostatní dny se stará o klientky ve věznicích. Pravidelně dojíždí do Ruzyně nebo do ženské věznice Světlá nad Sázavou.  

Z doktora se už stala místní ikona

Poté co gynekolog sundá bílý plášť, nastupuje druhou šichtu. Stará se o zatoulaná zvířata. „Když mi je sem někdo dá, jako tady tyto dvě kočky, to byla nějaká stará paní, tak to člověk nemůže odříct,“ dodal lékař. Přesto, když se objeví na ulici, budí respekt. O životě v pražské Libni by mohl psát paměti. „To sociální cítění je u mě až chorobné, já když za mnou někdo přijde, tak já se snažím pro ty lidi něco udělat a ne vždy ta snaha vyzní v můj prospěch.“

Doktor ulice (zdroj: ČT24)