Soud propustil Ratha z vazby. Exhejtman ale v cele zůstává

Praha - Soud nepravomocně pustil poslance Davida Ratha z vazby na kauci. Politik ale zůstává dál ve vězení. Proti žádosti o propuštění totiž podal státní zástupce stížnost, kterou se teprve bude zabývat Krajský soud v Praze, a až ten rozhodne o exhejtmanově vazbě definitivně. Rathova rodina složila dvoumilionovou kauci tento týden.

Ratha v obleku s kravatou a s pouty na rukou přivedla do budovy soudu eskorta. Poslanec šel do jednací síně s kamenným výrazem ve tváři a mlčky, pouze když procházel kolem novinářů, kterých se sešlo několik desítek, stručně je pozdravil a řekl: „Likvidují mě prostřednictvím manipulací s odposlechy.“ Zasedání soudu trvalo asi půl hodiny.

Už dříve soudci řekli, že propuštění Ratha z vazby na kauci nic nebrání. Rozhodující soudce dnes upozornil, že důvody pro trestní stíhání Davida Ratha sice stále trvají, nic ale nebrání tomu, aby byl stíhán na svobodě. „Zároveň soud uložil obviněnému, aby docházel minimálně jednou týdně k probačnímu úředníkovi, byl mu uložen zákaz vycestování a je povinen odevzdat svůj cestovní pas,“ řekl soudce Jiří Wažik. Poslancův advokát Adam Černý již dříve uvedl, že jedním z důvodů soudního rozhodnutí o propuštění na kauci bylo vážné zranění Rathova otce Ratmíra, který si zlomil obratel.

Adam Černý, Rathův advokát: „Útěk v případě pana doktora Davida Ratha nepřipadá vůbec v úvahu, neboť má v České republice silné zázemí. Žije tu celý život a pro útěk nevidím žádný důvod.“

Snížení záruky z předchozích 16 milionů korun, které soud určil loni, na nynější dva miliony Wažik odůvodnil majetkovými poměry Ratha a lidí, kteří za něj peníze složili. „Podstatně se snížily, protože veškerý majetek obviněného byl zajištěn,“ dodal soudce. Krajský soud ještě může rozhodnout o tom, že je kauce přípustná, ale v jiné výši. Podle advokáta Černého by měl soud přihlédnout hlavně k tvrzením obhajoby ohledně údajné manipulace se spisem ze strany policie. „Doufáme, že bude zohledněno také to, že si policie v rámci vyšetřování nechala vypracovat znalecké posudky na všechny dotčené veřejné zakázky, kterými bylo konstatováno, že žádná z nich nebyla předražená,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi.  

Rathovo čekání na svobodu (zdroj: ČT24)

Státní zástupce považuje kauci za velmi nízkou

Státní zástupce Zdeněk Čermák dnes proti rozhodnutí o Rathově propuštění z vazby na místě podal stížnost, složenou kauci navíc považuje za velmi nízkou. Stížností se bude zabývat středočeský krajský soud. Podle jeho mluvčí Zuzany Steinerové nejsou přesné termíny dané, vazební případy se ale projednávají přednostně. Dnešní rozhodnutí se musí nejprve doručit všem zúčastněným stranám, mezi nimiž jsou také lidé, kteří za Ratha složili peníze. Steinerová uvedla, že doručení spisu lze očekávat v příštím týdnu a projednání věci následně do 14 dnů.

David Rath
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Rath by mohl zase chodit do sněmovny

Rozhodnutí soudu nepřekvapilo předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, podle něj je pochopitelné. „Vzhledem k tomu, že policie už avizovala, že má zpracované všechny podklady, tak se domnívám, že tam pravděpodobně už nejsou žádné důvody, proč by David Rath měl být dále držen ve vazbě,“ řekl na sjezdu strany v Ostravě.  

Upozornil, že Rath už není členem ČSSD, a tedy ani jejího poslaneckého klubu. Pokud se z vazby dostane na svobodu, mohl by podle Sobotky do pravomocného rozhodnutí soudů fungovat jako nezařazený poslanec. „Samozřejmě nevylučuji, že bude hlasovat v souladu s programem, za který byl do Poslanecké sněmovny v roce 2010 zvolen,“ uvedl šéf sociálních demokratů. Rath je ve vazbě velmi aktivní a předložil už několik poslaneckých návrhů zákonů.

Bývalý hejtman si měl říct o 22milionový úplatek

Policie Ratha původně obvinila z přijetí sedmimilionového úplatku. Údajně si vzal peníze za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V září mu policisté rozšířili stíhání kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman je prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Podle žalobce si politik řekl dohromady o více než 22 milionů korun, převzal prý přes 16 milionů. Rath, kterému hrozí až dvanáctiletý trest vězení, obvinění odmítá.

Spolu s Rathem je stíháno dalších deset lidí, kromě poslance zůstávají ve vazbě ještě dva jeho spoluobvinění. Soud zatím nepropustil ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího partnera - bývalého poslance Petra Kotta.