Vláda reaguje na kritiku zleva: Odvedli jsme kus práce, ČSSD je komická

Praha - „V některých zemích se na podobně bizarní argumentaci musí zřizovat zvláštní strany, které najímají komiky typu Beppeho Grilla, u nás podobně jako tito komici zvládne docela pohodlně vystupovat vedení sociální demokracie,“ reagoval na kritiku premiér Petr Nečas.

Vláda kritizuje kandidátský projev staronového předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Ten se opět vymezil vůči kabinetu premiéra Petra Nečase. „Po pravicových vládách zdědíme vybydlenou zemi. Kalousek nám nechá jenom dluhy,“ uvedl. Jeho úkol v čele strany je podle něj jasný - vyhrát volby do sněmovny a sestavit vládu se sociálnědemokratickým programem. Zároveň ale dodal, že odmítá získávat hlasy na základě populistických slibů, které nebude možné po volbách splnit. 

Karolína Peake (LIDEM), vicepremiérka:

„Jediná věc, na kterou se můžete v politice spolehnout, je to, že se mění každým okamžikem. Z rétoriky jsem měla pocit, že sociální demokracie už sestavuje vládu, a to mi přijde rok před volbami předčasné.“

„Jsou to laciné sliby a já doufám, že jim nikdo nevěří.“

Vládní ambice se objevovaly téměř v každém projevu na ostravském sjezdu ČSSD. Heslem se stala obnova země. A vést k ní mají čtyři pilíře. Prvním je nastartování ekonomiky a vytvoření nových pracovních míst.

Kalousek: Nemáme se za co stydět

„Já si myslím, že pokud se rozhlédneme po Evropě a porovnáme situaci České republiky s ostatními zeměmi, tak se nemáme za co stydět. Máme za sebou slušný kus práce,“ řekl v reakci na Sobotkův projev ministr financí a místopředseda vládní TOP 09 Miroslav Kalousek. „Podíváme-li se na ekonomické ukazatele ČR a porovnáme je s ostatními zeměmi v Evropě, jsme na tom nadprůměrně dobře,“ dodal.

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík kritiku vlády také nebere příliš vážně. Zdůraznil, že na život lidí má značný vliv vedení krajů a obcí, které je víceméně levicové. „Jsou to plácnutí do vody. Nežijeme ve vybydlené zemi. Pokud by tomu tak bylo, sociální demokraté vládnou už na většině krajů, a nesli by za to také odpovědnost.“ O staronovém předsedovi ČSSD si myslí, že není příliš silným předsedou. „Něco jiného sliboval a něco jiného jeho sociální demokraté dělali, takže ho příliš nerespektovali - jako v případě poslanecké imunity,“ dodal.

Marek Benda (ODS), předseda poslaneckého klubu: 

„Zdroje jsou vyšší zdanění všech, zejména živnostníků, zejména více vydělávajících, a z toho budeme dále rozdávat. Jestli tohle je skutečně moderní program sociální demokracie, tak potěš nás pánbůh… Musíme občanům vysvětlit, že sliby létajících pečených holubů do úst nefungují a fungovat nemohou.“

Předseda VV Vít Bárta po Sobotkově zvolení vyslovil obavu z dalšího zadlužování. „Pro veřejnost to není velké překvapení. Pro Věci veřejné je zásadní si připomínat, že poslední tři roky vlády vedly k tomu, že zde nyní komunistická strana může se sociální demokracií vládnout s programem, který znamená další zadlužování.“

„Když má hlavní opoziční strana sjezd, bude všechno, co dělá vláda, kritizovat. To je přece samozřejmost,“ dodal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Volební sjezd ČSSD tématem Událostí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod