Fico přijel s receptem pro vládu: jednota, odvaha, solidární hodnoty

Praha – Obhajoba levicových kroků slovenské vlády – takový byl převážně obsah proslovu tamního premiéra Roberta Fica směrem k sociálním demokratům. Na ostravském sjezdu ČSSD Fico vystoupil jako hlavní host sobotního programu a mimo jiné zmínil, že Evropa v současnosti potřebuje sociálně demokratické hodnoty více než kdy jindy. Delegátům uvedl několik zásad, kterými se slovenský SMER řídí – například vnitřní stabilita strany nebo nutnost přijímat i nepopulární rozhodnutí.

Šéfa SMERu a slovenského premiéra přivítal sjezd ČSSD kolem 9:45. V úvodu neopomněl zmínit výborné vztahy obou zemí, po několika větách ale nasadil vážnější tón. Vyzdvihl nutnost vnitřní stability strany – 90 procent času podle něho musí věnovat politice, zbytek vnitrostranickým záležitostem. „Strana musí být mimořádně silná a odolná. Řekli jsme si jasně a držíme to už 14 let, že strana se nesmí zaobírat vnitřními problémy. Na to si můžeme věnovat 10 procent času,“ řekl Fico.

Za nepopulární rozhodnutí, která ale podle Fica musí stát na sociálnědemokratických zásadách, je pak potřeba přijmout odpovědnost i za cenu dočasné ztráty popularity. „Radši ztratíme dočasně část podpory veřejnosti a popularity, než abychom ve jménu laciných rozhodnutí ohrozili Slovensko a jeho perspektivu,“ zdůraznil Fico.

Robert Fico, slovenský premiér (SMER)

„Hovořím o stabilitě strany, hovořím o ochotě vzít odpovědnost za těžká rozhodnutí, protože to je jediná možnost, jak zabránit nástupu polobláznům, bláznům, extremistům a populistům.“

Připomněl, že slovenská vláda při hledání cesty z krize odmítla jít cestou zvyšování daně z přidané hodnoty, které podle něj jen ožebračuje nejchudší část obyvatelstva. Správnou cestou je zvýšení daně z příjmů a daňová progrese, podotkl. „Ano, zařízli jsme posvátnou krávu slovenské pravice – rovnou daň, protože ji považujeme za nespravedlivou. Odmítám, aby důsledky krize nesli na bedrech jen obyčejní lidé tím, že budou více platit v obchodě za potraviny, že budou víc platit za bydlení, za energie,“ vyjádřil Fico za potlesku delegátů.

„Sáhli jsme na banky, sáhli jsme na monopoly. Zavedli jsme různé typy odvodů pro banky, protože tam jsou zdroje,“ uvedl. Ficova vláda tak podle něj konsoliduje „především na úkor těch, kteří reálně finanční prostředky mají“. Také ústavní činitelé musí podle něj v nynějším období projevit solidaritu s lidmi.

Za poslední důležitou zásadu pak slovenský premiér zdůraznil nutnost existence skutečně širokého sociálního dialogu, který ovšem podle něj vyžaduje obrovskou míru trpělivosti. „Vytvořili jsme na Slovensku radu solidarity, do které jsme pozvali všechny, kteří o to měli zájem - živnostníky, akademiky, vědce nebo zástupce církví. Ano, jsou tam rozdílné názory, ale sociální dialog jako obyčejná každodenní metoda se nám mimořádně vyplácí,“ zmínil Fico v závěru projevu.

Sobotka: Úspěch SMERu je pro nás inspirací

Znovuzvolený šéf ČSSD Sobotka se během tiskové konference netajil tím, že výsledek SMERu v posledních slovenských volbách by rád napodobil. Ficova strana totiž získala nadpoloviční většinu, a tak mohla sestavit jednobarevnou vládu. Sobotka by kvůli tomu rád chtěl nabídnout kandidaturu v barvách ČSSD nestraníkům, zástupcům nevládních organizací i představitelům odborů.

Bohuslav Sobotka:

„Pro nás je období, kdy SMER je ve vládě, zejména v těchto obtížných ekonomických podmínkách, velkou inspirací. My se snažíme, abychom pozorně sledovali jednotlivé nástroje, recepty a řešení, které SMER volí tak, aby podpořil hospodářský růst a snížení nezaměstnanosti.“

V případě výhry bych ČSSD doporučil samostatnou vládu. Výhody prý převažují, zmínil Fico

Přestože se, jak Fico řekl, tohoto kroku na Slovensku obával, ukázalo se, že samostatné vládnutí má spíše výhody. Fico řekl, že kdyby ČSSD mohla sama vládnout, nikdy by nad touto možností neměla zaváhat. „Měl jsem husí kůži z představy, že budeme sami ve vládě. Když jsem nad ránem viděl reálný výsledek v parlamentních volbách, věděli jsme, že žádná z opozičních stran s námi nepůjde do vlády a nechají nás v tom úplně samotné,“ řekl novinářům Fico.

Samostatné vládnutí má podle něj své výhody i nevýhody. „Výhody spočívají v tom, že když máte stabilní stranu, jako je ČSSD, umíte rozhodně a rychle přijímat rozhodnutí. To je velmi dobré, protože rozhodujete jen v kruhu svých nejbližších spolupracovníků,“ míní Fico. Uvedl, že se stabilním poslaneckým klubem jsou rozhodnutí v parlamentu lehce přijímána a vláda se nemusí obávat o ztrátu většiny. „Má to i svoje nevýhody, když více sněží, může za to Fico, když se něco stane, za všechno je zodpovědný SD-Smer, vláda a samozřejmě premiér,“ podotkl Fico.