Zeman podpořil kroužkování, chce snížit počet preferenčních hlasů

Praha - Prezident Miloš Zeman by chtěl změnit volební systém. Senátorům doporučil snížit počet preferenčních hlasů při volbách do Poslanecké sněmovny z pěti na tři procenta. Chce zvýšit i počet volebních krajů, aby se kandidáti na poslance museli více snažit. Uvedl to při projevu v Senátu, který navštívil poprvé od svého nástupu do funkce. Členy horní komory požádal, aby o návrhu přemýšleli: „Velmi bych si přál, abych v Senátu našel oporu a spojence v této, ale i v dalších věcech, právě proto, že jsem se senátory spřízněn volbou.“ Připustil ale, že větší problém bude s podporou poslanců. Ti už se nechali slyšet, že změna volebního systému pro příští volby není reálná. Debatu o úpravách ale nevylučují. Prezident senátory informoval i o své snaze doplnit Ústavní soud. Předpokládá, že jména předloží ve druhé polovině příštího týdne.

Snížení počtu preferenčních hlasů by podle Zemana našemu volebnímu systému velmi prospělo. Občané by tak měli větší participaci na politickém dění. „Chtěl bych vás ale varovat před návrhem, který naštěstí v Senátu už jednou neprošel, snížit toto preferenční procento na nulu. Do Poslanecké sněmovny by pak byli vybíráni pouze občané z velkých měst a zastoupení menších a středních obcí by kleslo na nulu.“ Zeman se tak nepřímo opět opřel do Jiřího Dienstbiera, který úplné zrušení preferenčních hlasů neúspěšně prosazoval. „Vždycky je dobré nějaké návrhy, než je předložíme, trošku domyslet, pokud máme čím,“ poznamenal prezident.

Lidé by měli mít možnost vybírat i napříč kandidátkami

Zvýšení počtu volebních krajů by podle Zemana umožnilo kandidátům, aby svůj obvod stihli celý objet a seznámili voliče s programem. Dnes je podle Zemana na kandidátce do sněmovny průměrně padesát jmen. „Když si představíte, že v kraji kandiduje dvacet stran či hnutí, tak máte tisíc kandidátů. Sami si položte otázku, kolik z nich lidé skutečně znají… Je to tak trochu podvod na voličích, protože jsou nuceni, aby vybírali z anonymních kandidátů, které v životě neviděli.“

Zeman mluví už delší dobu i o panašování, tedy výběru napříč kandidátkami. „Už jsem se setkal s téměř jednomyslným odporem všech politických stran proti této myšlence,“ podotkl s tím, že důvody odporu přitom plně chápe, protože strany podle něj mají zájem umísťovat na kandidátky i lidi, o kterých nikdo nic neví. „Vytváří to i nepříjemný tlak na všechny politické strany, aby do čela svých kandidátek dávaly skutečné osobnosti, a ne - kdysi, když jsem nebyl prezident, bych řekl 'šedivé myši', dnes musím volit zdvořilejší terminologii - lidi bez výrazných osobnostních rysů,“ poznamenal. 

Zde ale prezident zřejmě narazí, proti panašování je například místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). „Jestliže si vyberu jednoho zprava, zleva, ze středu a někoho úplně zezadu, tak samozřejmě s tím člověkem budu velmi komplikovaně hledat průsečík programů,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi.

Miloš Zeman a Milan Štěch
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Zeman: Veto je alibismus a výraz zoufalství

Zeman hned v úvodu svého projevu také zopakoval, že u příležitosti návštěvy předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa v Praze podepíše 3. dubna takzvaný evropský stabilizační pakt. Stejně jako při středeční návštěvě vlády rovněž uvedl, že nechce zbytečně vetovat žádné zákony: „Veto je podle mého názoru alibismus, veto je výraz jakéhosi zoufalství. Veto je také důkaz toho, že prezident republiky se nesnažil s oběma komorami parlamentu před svým vetem řádně diskutovat.“ 

U jmenování ústavních soudců se podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) vynořila z širšího okruhu kandidátů čtyři jména: „Jsou to osoby, za které je možné, jak se říká, dát ruku do ohně. Zejména v otázce jejich profesionální činnosti.“ Štěch chce dnes nebo v pátek jednat s předsedy senátorských klubů, aby pro navrhované doplnění soudu získal co největší podporu. „Potřebujeme, aby byl Ústavní soud co nejdříve doplněn. Neboť je avizováno, že jsou připraveny další návrhy k Ústavnímu soudu, které chceme, aby posoudil,“ dodal. Přemysl Sobotka (ODS) věří, že Zeman dokáže předjednat doplnění soudu napříč politickým spektrem. Doplnění by se podle něj mělo uskutečnit urychleně.

Zeman a senátoři, kteří ho podpořili při prezidentských volbách
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Desítka nejvěrnějších šla se Zemanem i na oběd

Prezidenta dnes uvítaly v zaplněném sále fanfáry ze Smetanovy Libuše. Senátoři pak pozdravili hlavu státu povstáním a potleskem. Desítka senátorů, kteří Zemanovi loni v květnu podepsali nominaci do přímé volby, šla s prezidentem i na společný oběd. Podávala se kachní prsa se zelím a knedlíkem.