O prodeji Štiřína ještě nikdo nerozhodl a úředníci už tu provází zájemce

Štiřín – V tichosti prostor státního zámku Štiřín se rozjelo další kolo boje o jeho prodej. České televizi se podařilo natočit jednoho z klíčových úředníků ministerstva zahraničí Tomáše Kryla, jak osobně provází zámkem zástupce francouzské sítě hotelů. A to vše navzdory tomu, že dosud nebylo vypsáno výběrové řízení, ba dokonce ještě nikdo prodej zámku neschválil. Sám ředitel Václav Hrubý to považuje za nestandardní, výhrady má i opozice.

Vrchní ředitel logistiky ministerstva zahraničí Tomáš Kryl na záběrech skrytou kamerou oznamuje francouzským zájemcům, že ministerstvo zahraničí nemá v úmyslu dále zámek využívat. Ještě nedávno přitom trval resort na tom, že prodej zámku nebyl dosud schválen. Delegace byla seznámena i s informací o počtu zaměstnanců. V doprovodu šel i současný ředitel zámku Hrubý, který České televizi řekl, že nemá oprávnění to jakkoli komentovat. „Byl jsem požádán o doprovod,“ dodal pouze.

Vrchní ředitel logistiky ministerstva zahraničí Tomáš Kryl
Zdroj: ČT24

Podle Krylových slov ministerstvo žádné zájemce k prohlídce zámku nevyzývalo. „Toto byl první zájemce, který kromě informací, jestli zámek prodáváme, požadoval i prohlídku,“ uvedl šéf logistiky ministerstva s tím, že to za zvýhodnění zájemce oproti jiným uchazečům nepovažuje.

Hrubý se stává trnem v oku ministerských úředníků

Ředitel Hrubý s podobným postupem ještě před vyhlášením výběrového řízení nesouhlasí. „Já se jako ředitel zámku Štiřín striktně držím toho, že toto prostě nedělám,“ tvrdí. Podmínkou prodeje zámku je souhlas ředitele Hrubého, ten to ale odmítá. Na ministerstvu zahraničí se proto neoficiálně hovoří o jeho možném odvolání.

Ředitel zámku Štiřín Václav Hrubý
Zdroj: ČT24

Ministerstvo zahraničí plánuje prodej zámku v rámci snah o snížení rozpočtového schodku. Vládní dokumenty nedávno areál nedaleko Prahy vyčíslily k prodeji za 329 milionů korun, což právě Hrubý považuje za výrazně podhodnocené. Zástupci vlády ale tvrdí, že zmiňovaná částka vychází pouze z účetní databáze ministerstva financí, reálnou cenu zatím nenaznačili. S prodejem zámku by nejraději bylo ministerstvo hotovo do konce roku 2014.

Prodej štiřínského zámku tématem Událostí (zdroj: ČT24)