Policie stále neví, zda dívku zabila extáze. Stíhá už 9 lidí

Praha - Policie zatím nemá potvrzené, zda devatenáctiletá dívka zemřela na maturitním plese v Radiopaláci po předávkování silnou extází. Kriminalisté ale zároveň vyloučili, že by požila drogu omylem nebo že by jí někdo dal extázi bez jejího vědomí. Podle pražského vyšetřovatele Jaromíra Badina měla již s drogami zkušenosti. Na maturitním plese si prý navíc drogu vzaly desítky lidí. Z prodeje extáze viní policisté už devět lidí, soud všechny poslal do vazby.

Podle výsledků pitvy dívka zemřela na otok mozku, jinak byla zdravá a neměla žádnou skrytou poruchu. Policisté ale stále čekají na toxikologické výsledky, které by prokázaly, že příčinou smrti bylo předávkování. Nebezpečná modrá tableta se symbolem delfína obsahovala nezvykle velké množství účinné látky.

Tablety s delfínem byly dovezeny z Nizozemska či Belgie

Policie obvinila osm mladíků a jedenapadesátiletého muže z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými látkami a s jedy. Mladíkům je od 19 do 22 let, hrozí jim až desetileté vězení. Nejstaršímu obviněnému hrozí až dvanáctiletý trest, podle kriminalisty prodal za poslední rok kolem 10 000 tablet. Jedním z obviněných je nyní už bývalý spolužák devatenáctileté dívky. Dva zadržení studenti nejsou české národnosti, ale podle Badina zde žijí už od svého dětství. „Není to žádná organizovaná skupina, byť je tam nějaká struktura. Ti, kteří to prodávali v Radiopaláci, nakoupili drogu od jiných, kteří to zase nakoupili od dalších,“ dodal Badin.   

Policisté při domovních prohlídkách zajistili kolem dvou stovek extází. Tablety s vyobrazením delfína podle testů obsahují až 30 procent účinné látky, běžně přitom mají tablety na domácím trhu jen tři až čtyři procenta látky. Modrá extáze s delfínem nepochází z České republiky, ale je dovezena z Nizozemska či Belgie.

Stimulanty jsou oblíbené hlavně mezi mladými lidmi do 35 let. Jedinou laboratoř u nás ale policie odhalila před 18 lety. Nyní se do Česka spíš vozí - z Holandska, Belgie, Polska, ale i Asie. Nejčastějším zdrojem této nelegální drogy ovšem nejsou dealeři, ale kamarádi a spolužáci. 

Podle odborníků nešlo o nový druh extáze, za nebezpečnou a různou totiž považují každou pilulku. Lidem ale nepomůže ani to, že by náhodou obsah drogy znali. Psycholog z Drop Inu Ivan Douda upozorňuje, že každý reaguje individuálně, a droga tak na něj může mít zcela jiné účinky, než jaké mu například popisují jeho kamarádi. Svou roli může sehrát i alkohol a přehřátí organismu: „Když se to všechno sečte, i extáze může být drogou smrtelnou… Tragické události pak podtrhují, že to, co mladým lidem opakovaně a dlouhodobě říkáme, je pravda.“