Křeček: „S ombudsmanem jsme jedné krve, nevidím v tom problém“

Praha - Dosavadní poslanec za ČSSD Stanislav Křeček zamířil do vedení úřadu veřejného ochránce práv. Slib dnes složil do rukou předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové. Křečkovo jmenování schválili poslanci. Jeho nový nadřízený, ombudsman Pavel Varvařovský, ale před hlasováním podpořil odborníka na správní právo Filipa Dienstbiera. Z Křečkova dnešního slibu se ombudsman omluvil pro pracovní důvody. V rozhovoru pro Českou televizi poté připustil, že pokud spolupráce s Křečkem nebude fungovat, rezignuje.

„Neobávám se, že toto bude na závadu naší budoucí spolupráce… Jsme oba profesionálové, jistě budeme tuto funkci vykonávat tak, aby úřad, který má velkou oporu ve veřejnosti, fungoval řádně,“ řekl Křeček po složení slibu. Už dříve uvedl, že pevně věří, že s ombudsmanem naváže dobré vztahy.

Němcová také neočekává, že by mezi oběma funkcionáři nastal rozkol: „Já předpokládám, že jsou to dva lidé, kteří jsou si velmi vědomi té odpovědnosti, která na nich je, a že naleznou společnou řeč.“ Varvařovský ale podle ní „nezvolil úplně nejšťastnější formu“, když poslancům naznačil, koho by si jako svého zástupce přál. Zdůraznila, že sněmovna je suverénem, který volí jak ombudsmana, tak jeho zástupce: „Není myslitelné, aby kdokoli na jakékoli volitelné funkci přišel a řekl, koho on požaduje, aby mu byl zvolen.“ Stejně nešťastnou podobu podle ní zvolil i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský při vyjednávání s prezidentem Milošem Zemanem o kandidátech na ústavní soudce.

Pavel Varvařovský: „Nemohu vyloučit, že řeknu: 'Nejde to, já jsem očekával, že se mi odlehčí a ono se neodlehčilo, takže nezlobte se na mě, já jdu číst vnoučatům pohádky.'“

Stanislav Křeček: „My jsme si vyměnili několik dopisů, ve kterých pan ombudsman zdůrazňuje, že nemá nic proti mně, jenom si přeje někoho jiného… Máme stejné názory na řadu věcí, s kroky pana ombudsmana samozřejmě plně souhlasím, ve všem bych ho podporoval, jsme jedné krve… Mám dojem, že pan Varvařovský má zbytečné obavy.“

Křeček ve funkci nahradí Jitku Seitlovou, které skončil šestiletý mandát. Své role se v Brně ujme příští čtvrtek. Kdy se setká s ombudsmanem, ale zatím neví. Kvůli svému zvolení přerušil výkon advokátní praxe, členství v advokátní komoře i členství v ČSSD. Jeho poslanecký mandát zanikl dnes tím, že složil předepsaný slib.

Pavel Varvařovský Křečkovo zvolení nekomentoval, o jeho pohledu může víc napovědět třeba rozsah a typ agendy, kterou mu přidělí. „Nechci mu křivdit, ale myslím si, že nikdo, kdo to neviděl z blízka, nemá představu, co se tady všechno dělá. Potom teprve můžeme nějak ty agendy rozdělit,“ řekl ČT. Pokud by ombudsman a jeho zástupce nenašli společnou řeč, jak vést úřad, měla by situaci řešit Poslanecká sněmovna. „Tady není prostor pro nějaké hádky mezi ombudsmanem a jeho zástupcem,“ domnívá se ale předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Křečka poslanci zvolili tentýž den, kdy na post viceprezidentky Nejvyššího kontrolního úřadu zvolili poslankyni ODS Zdeňku Horníkovou. Spekulace o možném domluveném postupu nejsilnějších stran nový zástupce ombudsmana odmítá. „Představa, že jsem prošel jen proto, že to byl jen nějaký handl, se mě dost dotýká. Já jsem prošel proto, že tuto práci dlouhá léta dělám, znám ji jako člověk, který se jí zabývá, a předpokládám a pevně věřím, že na to mám taky určité předpoklady,“ řekl Křeček.

Ombudsman si svého zástupce podle zákona vybrat nemůže. Pavel Varvařovský tak aspoň jasně řekl, čí zvolení by ho přimělo zvážit svou rezignaci. Renata Vesecká se své kandidatury vzdala. Stanislav Křeček, zastánce nájemníků ve sporech s majiteli domů a 15 let poslanec, se jeho zástupcem nakonec skutečně stal. „Jsem si jistá, že volba byla regulérní a správná. Kdo to svádí jen na nějaké dohody, tak podceňuje individuální vůli každého jednotlivého poslance,“ podotkla Němcová.  

Nový zástupce ombudsmana (zdroj: ČT24)