Lerch chce na řidiče nasadit všechny radary

Praha – Jak už nový šéf dopravní policie avizoval dříve, prioritou policie nyní bude omezení nehod, které způsobují agresivní řidiči. V rozhovoru pro dnešní Lidové noviny (LN) Tomáš Lerch uvedl, že se zaměří na měření rychlosti. Právě nedodržování povolené rychlosti totiž nejčastěji způsobí smrtelnou nehodu. Na řidiče chce proto Lerch nasadit všechny radary. Policisté by pak měli rychlost měřit jen tam, kde je skutečné riziko tragických střetů.

„Mojí snahou je obnovit arzenál radarové techniky. Měření rychlosti vnímám jako jednu z priorit, ze které určitě nesmíme polevit. Hraje klíčovou roli při tragických nehodách,“ potvrdil Lerch v rozhovoru pro LN. Do roku 2020 by chtěl dosáhnout toho, aby v Česku na silnicích nezahynul průměrně víc než jeden člověk denně.

Akce Kryštof? Jen výjimečně

Nový šéf dopravní policie už dříve sdělil, že k velkým celoplošným akcím typu Kryštof se policisté vracet nebudou. Větší akce se budou vždy vázat k rizikovějším obdobím, jako je například začátek a konec prázdnin. V rozhovoru pro LN ale Lerch odmítl, že by nový trend měl v první řadě přinést peníze do státní kasy.

Nehoda na dálnici D1
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Lerch chce bojovat i proti špatnému technickému stavu aut. „Naším cílem je, aby služba dopravní policie nebyla chápána jen jako represivní orgán, ale především jako služba motoristům a ostatním účastníkům silničního provozu,“ dodal Lerch. Prosadit chce třeba, aby vozidla po autonehodě musela povinně na technickou kontrolu.

Tomáš Lerch
Zdroj: ČT24

Lerch ve funkci před pár dny nahradil Leoše Tržila, který dopravní policii řídil přes čtyři roky. Sedmatřicetiletý Lerch v minulosti působil na dopravním inspektorátu v Mělníku a na ředitelství dopravní policie.