Rozpuštění Dělnické strany je definitivní

Praha - Evropský soud pro lidská práva zastavil řízení o stížnosti rozpuštěné Dělnické strany (DS) a jejího bývalého předsedy Tomáše Vandase. Podle ministerstva spravedlnosti tak lze rozpuštění strany považovat za definitivní.

Extremistickou DS rozpustil v únoru 2010 Nejvyšší správní soud. V historii samostatné České republiky to bylo poprvé, kdy soud rozpustil některou z politických stran kvůli její politické činnosti. Většina představitelů i řadových členů DS přešla po rozpuštění strany do Dělnické strany sociální spravedlnosti. Vandas se stal jejím předsedou.

Podle ministerstva zastavil štrasburský soud řízení už 26. března. „Důvodem rozhodnutí byla skutečnost, že stěžovatelé nereagovali na stanovisko vlády k přijatelnosti a odůvodněnosti jejich stížnosti, a to ani po upozornění ze strany Evropského soudu o procesních důsledcích, které může tento postup mít,“ uvedlo ministerstvo. Proti rozhodnutí, které stěžovatelům znemožňuje navrhnout obnovu řízení před Ústavním soudem ČR, nelze podat opravný prostředek.

„Vzhledem k tomu, že na vnitrostátní úrovni řízení pravomocně skončilo a Ústavní soud rozhodnutí Nejvyššího správního soudu potvrdil, přičemž nebyl vydán rozsudek Evropského soudu pro lidská práva, který by mohl případně představovat důvod pro obnovu řízení před Ústavním soudem, lze považovat rozpuštění Dělnické strany za definitivní,“ sdělil ředitel tiskového odboru ministerstva spravedlnosti Robert Schuster.

První pokus o rozpuštění nevyšel

O rozpuštění strany se snažila už vláda Mirka Topolánka (ODS), soud však návrh zamítl. Druhý pokus, tentokrát kabinetu Jana Fischera, už byl úspěšný. Vláda argumentovala tím, že DS mimo jiné cíleně vyvolávala napětí ve společnosti, urážela menšiny, ohrožovala demokracii a zaštiťovala neonacisty. Strana si na rozsudek Nejvyššího správního soudu následně stěžovala u Ústavního soudu, ten ale její stížnost odmítl. Vandas se proto obrátil na Evropský soud pro lidská práva.

Vydáno pod